Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Testamentul, partea a treia


    Continuăm astăzi călătoria noastră cu întocmirea testamentului în situații deosebite. Astfel, testamentul poate fi încheiat și de către cei care nu pot semna din diverse cauze cum ar fi boala, infirmitatea sau altele asemenea, dar cu respectarea anumitor reguli pe care legea le prevede în mod expres. În aceste situații aparte, notarul public, îndeplinind actul, menționează împrejurarea specială în încheierea pe care o întocmește, mențiunea ținând loc de semnătură. Notarul va citi testatorului mențiunea în prezența a doi martori.
    Testamentul autentificat la notar al celui care este surd, mut sau surdomut, dar care este știutor de carte, va cuprinde înaintea semnăturii prevederea „consimt la prezentul act, pe care l-am citit”.
    Testamentul autentificat la notar al unui nevăzător presupune ca notarul public să îl întrebe dacă a auzit bine când i-a fost citit documentul respectiv, consemnând aceasta în încheierea de autentificare.
    Testamentul poate fi întocmit în mod valabil și în alte situații speciale, obligatoriu fiind însă ca să fie făcut în prezența a doi martori. Acesta este testamentul privilegiat și poate fi încheiat:
a) în împrejurări excepționale cum ar fi război, castrofe, etc, el fiind întocmit în fața unui funcționar competent al autorității civile locale;
 b) în cazul în care autorul testamentului este într-o călătorie maritimă, fluvială sau pe calea aerului sub pavilionul României: în acest caz, el este întocmit în fața comandantului vasului sau al aeronavei sau în fața înlocuitorilor acestora
c) în situația în care testatorul este militar sau, nefiind militar, este salariat ori prestează servicii în cadrul forțelor armate ale României și nu se poate adresa unui notar public; în această situație, testamentul se întocmește în fața comandantului unității militare ori a înlocuitorului său
d) dacă autorul testamentului este internat într-o instituție sanitară în care notarul public nu are acces; în această situație, testamentul se întocmește în fața directorului, medicului șef al instituției sanitare sau a medicului șef al serviciului ori, în lipsa acestora, în fața medicului de gardă.
    Pentru valabilitatea lui, testamentul privilegiat se semnează de testator, de agentul instrumentator și de cei doi martori. Dacă este încălcată această obligație, atunci testamentul va fi nul absolut. Presupunând că testatorul sau unul dintre martori nu poate semna, se va specifica motivul pentru care nu a putut face acest lucru.
    Pentru informații suplimentare în legătura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?