Mai mult de jumătate dintre copiii de pe Terra, ameninţaţi de războaie, sărăcie și discriminări (Save the Children)

0
551


Peste 1,2 miliarde de copii din lumea întreagă, care reprezintă mai mult de jumătate din totalul minorilor de pe planeta noastră, sunt amenințați de războaie, sărăcie severă și discriminări de gen, au anunțat reprezentanți ONG-ului britanic Save the Children într-un raport publicat miercuri, informează AFP. Într-un document intitulat „The Many Faces of Exclusion” („Multiplele chipuri ale excluderii”), organizația britanică a alcătuit un clasament ce cuprinde 175 de țări, în funcție de amenințările cu care se confruntă copiii în privința educației, sănătății, nutriției și violenței.
Singapore și Slovenia sunt cel mai bine clasate, devansând țările nordice (Norvegia, Suedia și Finlanda). La polul opus se află 10 țări din Africa centrală și occidentală, inclusiv Niger, care se află pe ultimul loc (poziția a 175-a). România ocupă locul 54, cu un scor total de 916 puncte. Republica Moldova se situează pe poziția a 81-a, cu un scor de 867 de puncte. Organizația Save the Children a subliniat faptul că „în pofida puterii lor economice, militare și tehnologice”, Statele Unite (locul 36), Rusia (locul 37) și China (locul 40) se află în urma tuturor țărilor din Europa Occidentală în acest clasament. „Faptul că țări cu niveluri de venituri similare prezintă rezultate atât de diferite arată că angajamentul politic și investițiile determină o diferență crucială”, a declarat Helle Thorning-Schmidt, directorul general al organizației Save the Children.
În total, peste 1 miliard de copii trăiesc în țări care se confruntă cu sărăcie severă și 240 de milioane în țări afectate de războaie. Save the Children a subliniat și faptul că 575 de milioane de fete trăiesc în societăți în care „prejudecățile sexiste reprezintă o problemă gravă”. ONG-ul britanic a observat că aceste trei amenințări sunt cumulate în 20 de țări, inclusiv în Afganistan, Somalia, Yemen și Sudanul de Sud. Zonele marcate de conflicte armate concentrează și ele dificultăți diverse: incidența muncii depuse de copii și căsătoriile forțate ating cele mai ridicate niveluri în aceste regiuni, în care educația universală pentru ciclul primar este aproape absentă.
ONG-ul britanic îndeamnă guvernele lumii să demareze o „acțiune urgentă”. „Fără acest lucru, promisiunile făcute de toate țările din ONU în 2015 de a permite fiecărui copil să trăiască, să învețe și să fie protejat nu vor fi respectate”, au transmis membrii organizației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here