Creștinii din vestul Europei sunt mai puţin toleranţi în ceea ce privește imigranţii (studiu)

0
371


Creștinii din Europa de Vest sunt mai puțin toleranți față de imigranți și non-creștini decât persoanele fără apartenență religioasă, se arată într-un studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew în 15 țări și publicat marți, relatează AFP și AP citată de MIA.
Potrivit studiului, există o probabilitate mai mare ca persoanele de credință creștină – fie că merg sau nu la biserică – să exprime opinii negative față de musulmani, evrei și migranți în comparație cu vest-europenii care nu se declară de o anumită religie. Ei sunt de asemenea mai înclinați să considere superioare cultura și valorile țării lor. „În contrapondere, sunt mai mulți respondenții care au afirmat că imigranții sunt cinstiți și muncitori, decât cei care au o opinie contrară”, au constatat autorii studiului. „Dar se conturează un model clar: atât creștinii care frecventează biserica cât și cei nepracticanți sunt mai înclinați decât persoanele fără apartenență religioasă din Vestul Europei să exprime opinii împotriva imigranților și a minorităților”.
Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj telefonic efectuat pe un eșantion de 24.599 de adulți selectați în mod aleatoriu în 15 țări: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Suedia, Elveția și Regatul Unit. Cercetătorii au comparat atitudinile respondenților care s-au declarat ei înșiși creștini practicanți, non-practicanți și fără apartenență religioasă, inclusiv atei și agnostici.
Una dintre constatările cercetării a fost că europenii în ansamblu au „opinii mixte în legătură cu compatibilitatea Islamului cu valorile și cultura țărilor lor”. În Marea Britanie, 45% dintre creștinii practicanți și 47% dintre cei non-practicanți au fost de acord cu afirmația: „Islamul este fundamental incompatibil cu valorile și cultura noastră”, a indicat sondajul. Dintre britanicii declarați non-religioși, 30% au împărtășit această viziune. În Franța, aproape trei sferturi dintre creștinii care frecventează biserica, sau 72%, au fost de acord asupra faptului că este importantă originea franceză pentru a fi „cu adevărat francez”. Dintre creștinii non-practicanți intervievați, 52% au exprimat această poziție, în comparație cu 43% dintre cei fără afilieri religioase.
Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-august 2017, după ce mai mult de 2,3 milioane migranți și refugiați au ajuns în Europa în ultimii doi ani, potrivit Agenției europene Frontex.
În unele țări europene, între care Germania și Italia, a apărut o reacție anti-imigrație și partidele naționaliste au câștigat sprijin. Studiul a constatat de asemenea că este cel mai puțin probabil ca suedezii să exprime opinii anti-migranți și anti-minoritare, în timp ce italienii se situează la polul opus. „Creșterea disconfortului față de multiculturalism este evidentă în societățile din vestul Europei”, au constatat cercetătorii. Deși nou-veniții musulmani s-au aflat în centrul atenției electorale a candidaților extremei drepte care au dus campanii activiste pentru a închide frontierele Europei, studiul a analizat și atitudinile față de evrei în Europa de Vest.
De exemplu, 36% dintre italieni, mai mult decât în orice altă țară, au fost de acord cu afirmația potrivit căreia „evreii exagerează mereu în legătură cu cât de mult au suferit” în timp ce 11% dintre suedezi și-au exprimat o opinie similară. Un sfert dintre subiecții din Italia – creștini și nereligioși – au afirmat că nu ar fi dispuși să accepte un evreu ca membru al familiei, în timp ce în Marea Britanie această atitudine a fost exprimată de 23%, în Austria de 21% și în Germania de 29% dintre respondenți.
Cu toate acestea, sentimentul anti-musulman a depășit antisemitismul în fiecare dintre țările analizate în studiu. Prin comparație 43% în Italia, 36% în Marea Britanie, 34% în Austria și 33% dintre persoanele intervievate în Germania au declarat că nu vor să accepte un musulman ca membru al familiei. O problemă dezbătută în unele părți ale Europei este dacă ar trebui să se interzică purtarea în public de către femeile musulmane a unor articole de îmbrăcăminte tradiționale, cum ar fi vălul islamic burqa. Majoritatea adulților intervievați au sprijinit cel puțin unele restricții privind îmbrăcămintea religioasă.
Aproximativ 30% dintre cei chestionați în Italia, 28% în Belgia și 24% atât în Germania cât și în Austria au apreciat că femeile musulmane „nu ar trebui să aibă voie să poarte haine religioase”. În cele 15 țări în care s-au efectuat studiul, media pe acest subiect a fost de 22%, în timp ce jumătate au au fost de acord că femeile musulmane ar trebui să aibă voie să poarte haine religioase atât timp cât acestea nu le acoperă integral fața.
Potrivit Centrului Pew, sondajul are o marjă de eroare de 2,7 până la 3,3
procente, în funcție de numărul de persoane chestionate în fiecare țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here