ULTIMA ORĂ! FOTO și VIDEO! Premierul Dăncilă, ministrul Daea și președintele Oprișan participă la punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret

0
8201


Premierul Viorica Dăncilă și președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan participă, în această dimineață, la punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret care va asigura apă pentru irigații din canalul Siret-Bărăgan. La eveniment este prezent și ministrul Agriculturii, Petre Daea. De asemenea, participă reprezentanți din conducerea ANIF și  ai instituțiilor deconcentrate din agricultură. Este pentru prima dată când va fi livrată apă pentru irigații din canalul Siret Bărăgan. 

 În urma solicitărilor din partea fermierilor din zona Mărășești, conducerea Ministerului Agriculturii a alocat fondurile necesare pentru reabilitarea stației, a instalației electrice și a celor două agregate de pompare. Lucrările începute în acestă primăvară au fost finalizate cu o lună mai devreme. 
UPDATE!
„Investiția este undeva la un milion de lei din ceea ce am făcut până acum. E un program în detaliu construit, să ajungem cu finalitatea lui pe partea dreaptă a Canalului Siret. Observați două lucruri aici: pe de o parte infrastructura principală care înseamnă Canalul Siret – Bărăgan, care are o lungime de exploatare ce este practic funcțională cu un dop la km 5+700, iar la km 5+200 este această gură de aspirare ce a fost proiectată și introdusă în stația de repompare 5 de la Haret. Stația nu a funcționat niciodată; a fost doar în probe în momentul în care s-au terminat lucrările respective. Iată că după atâția ani de zile ducem apa de pe Siret la plantele din Vrancea. Vrancea este o zonă extrem de secetoasă. Este, practic, un pol al secetei. Din nefericire, aici se întâlnesc și seceta și fenomene extreme: căderile de grindină”,  a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea..
Potrivit acestuia, apa de pe canal este gratuită pentru fermieri.
„Ne propunem ca până în 2020 să putem iriga 2 milioane de hectare, vrem ca acest lucru să devină realitate. Avem acum 3,5 km, aici la Haret, vom merge până la 7 km și încercăm să continuăm investitia pentru că atunci când pornești ceva trebuie să duci la bun sfârșit. Înțeleg că deja două asociații de fermieri au si început irigațiile. Se irigă 3.000 de hectare. E un început promițător, care trebuie continuat, nu putem vorbi de eficiență și competitivitate în agricultură fără a avea irigații”, a precizat premierul Viorica Dăncilă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here