GALERIE FOTO: Localități vrâncene din zona de munte, vizitate în cadrul Simpozionului „Simion Mehedinți“

0
556


La Colegiul Național Unirea din Focșani a avut loc cea de-a treia ediție a Simpozionului – concurs „Simion Mehedinți”, ce a avut în acest an tema „Centenarul Marii Uniri. Perspective geografice”. Această temă a permis evidențierea contribuției geografilor la înțelegerea unității de neam, spațiu și credință a românilor din spațiile intra și extracarpatice, la formarea unei conștiinței naționale și în final la Marea Unire.
Conform datelor furnizate de inspectorul școlar de geografie Ovidiu Vasile Allen, manifestarea a fost împărțită în două: concurs și comunicări științifice. În cadrul concursului de specialitate, au participat 8 echipe reprezentând licee din Focșani. Competiția a fost câștigată de echipa Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, urmată de cea a Liceului Pedagogic „Spiru Haret” premiul II, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” și Liceul „G.G. Longinescu” premiul III, Colegiul Național „Unirea”, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” și Colegiul Tehnic „Ion Mincu” primit mențiuni. La secțiunea eseu au fost premiate lucrările elevilor Tomulescu Gabriel de la Liceul „G.G. Longinescu” – premiul I, Mang Arthur Mihai de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” – premiul II și Pistrui Cristina de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” – premiul III.
În ceea ce privește secțiunea de comunicări științifice, aceasta a cuprins prezentările profesorilor universitari invitați din cele 3 mari provincii românești. Conf. univ. dr. Bogdan Suditu de la Universitatea din  București – Facultatea de Geografie a îmbinat aspecte inedite privitoare la „Periplu prin casele locuite de Simion Mehedinți”, cu momente pline de chin și umilință trăite de marele savant după instaurarea regimului comunist și „Note privind reforma învățământului realizată de ministrul Simion Mehedinți (1918)”. Aceste prezentări au reliefat sintetic viziunea omului politic asupra modului în care trebuie structurat învățământul românesc.

Lecții de geografie istorică

Secțiunea a continuat cu o lecție de geografie istorică a lect. univ. dr. Ionel Boamfă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Geografie și Geologie, pe tema „Evoluția organizării administrative în spațiul românesc”, în care s-a realizat o sinteză a modului de organizare teritorială a spațiului dintre Nistru, Tisa și Dunăre de la formațiunile de organizare ale triburilor traco-dace până la organizarea administrativ teritorială din prezent, realizată în 1968.
Prof. univ. dr. Ovidiu Gaceu de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism și Sport, a susținut comunicarea „Gheorghe Vâlsan – îndrumătorul tinerilor peste veacuri”, pornind de la publicarea la Editura Universității din Oradea a cursului „Elemente de Geografie fizică” și ale unor „Îndrumări ale studenților în Geografie”, pagini de o mare actualitate în ceea ce privește atitudinea elevilor față de studiu, față de „învățarea activă”, așa cum o numea George Vâlsan, luând notițe, reflectând, meditând, comparând și discutând.
Conf. univ. dr. Costică Neagu a evocat câteva aspecte inedite din publicistica lui Simion Mehedinți și a prezentat proiectul aflat în curs de finalizare „Dicționarul academicienilor vrânceni”. Invitații au oferit cărți premianților concursului, dar și publicului pasionat de geografie, prezent în sala de festivități a Colegiului Național Unirea, unitate de învățământ gazdă și unul dintre organizatorii evenimentului alături de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea și Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți”.

Simpozionul a cuprins și o aplicație pe teren, desfășurată în două etape: în prima zi pe traseul Focșani – Soveja – Vizantea – Vidra și în următoarea pe traseul Focșani – Bârsești – Dealul Dumbrava – Tulnici – Golul Lepșei. Tot în ziua a doua, la Golul Lepșei, la altitudinea de 1100 m, lect. univ. dr. Ionel Boamfă a ținut o scurtă comunicare cu titlul „Semnificația geografică a Mioriței”, prezenți fiind aproximativ 50 de elevi și părinți pasionați de drumeții, iubitori ai Munților Vrancei. „Simpozionul s-a dovedit a fi o activitate de înaltă ținută științifică, un eveniment cultural care a încântat publicul participant, elevi, profesori, oameni pasionați deopotrivă de geografia și istoria acestui neam”, a declarat inspectorul școlar de geografie, profesor Ovidiu Vasile Allen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here