VIDEO: Internetul, o ameninţare pentru speciile de animale sălbatice (IFAW)

0
1039


Fildeș, crocodili împăiați, blană, dar mai ales țestoase, papagali și chiar urși sau feline mari: comerțul online constituie o amenințare la adresa speciilor de animale protejate, a avertizat miercuri Fondului internațional pentru bunăstarea animalelor (IFAW), citat de AFP. Organizația a făcut apel la elaborarea unor reglementări specifice în acest domeniu.

Experții IFAW au analizat în 2017, timp de șase săptămâni, anunțurile publicate în mediul online (numai pe siteuri cu acces liber) din patru țări europene – Franța, Rusia, Germania și Marea Britanie. Rezultatul: 11.772 exemplare de specii sălbatice amenințate, recenzate în 5.381 de anunțuri și mesaje publicate pe 106 siteuri de vânzări cu amănuntul și pe 4 rețele de socializare, au fost puse în vânzare pentru o sumă totală estimată la 3,2 milioane de euro, se arată în raport. Este ”probabil”, însă, ca mesajele identificate pe rețelele sociale (6,2%), incluse pentru prima dată în ancheta IFAW, să fie doar o „fracțiune” din numărul total.
Potrivit analizei, 80% dintre exemplarele propuse erau vii, o mare parte dintre acestea fiind reptile (în special țestoase de apă și de uscat care reprezentau 45% din totalul anunțurilor) și păsări (papagalul gri african, specii răpitoare, gâște și altele). Au fost identificate însă și animale mult mai mari, precum iaci sălbatici sau urangutani în Rusia, sau lei, jaguari și urși în Germania.
Vânzarea unora dintre aceste animale protejate este total interzisă, iar alte specii sunt ocrotite prin reglementări foarte stricte privind comercializarea lor, precum deținerea unui permis special în acest scop. Spre exemplu, vânzarea obiectelor din fildeș de dinainte de 1947 se face pe baza unui certificat de autenticitate sau a unui document care să ateste că o broască țestoasă Hermann a fost crescută în mod legal în captivitate în Europa. Prin urmare, anumite anunțuri pot fi legale.
Pe baza studiilor anterioare, ”între 10% și 20% dintre anunțuri sunt considerate legale” deoarece menționează punerea la dispoziție a documentației aferente, a explicat pentru AFP Celine Sissler Bienvenu, directoarea IFAW pentru Franța și Africa francofonă. IFAW subliniază în raportul său ”contribuția prețioasă” și angajamentul pe care și l-au luat site-urile specializate în comerțul online, în special eBay, în lupta împotriva acestui tip de trafic, prin formarea personalului în vederea eliminării anunțurilor litigioase. Este nevoie, însă, de consolidarea legislației existente pentru abordarea ”în mod specific” a acestui tip de comerț online, precizează IFAW.
De asemenea, este nevoie de ”informarea utilizatorilor cu privire la legislație, la statutul speciilor, la riscul la care se supun” și la faptul că ”pot alimenta, în necunoștință de cauză, rețele criminale organizate”, a subliniat Celine Sissler Bienvenu. Aceasta a adăugat că vânzătorii știu ce oferă, însă majoritatea cumpărătorilor nu cunosc legislația și ”doresc doar animale exotice”, chiar dacă există și colecționari de specii rare, foarte bine informați. Informațiile colectate au fost transmise autorităților, a subliniat Celine Sissler Bienvenu, adăugând că rapoartele anterioare au determinarea începerea unor proceduri judiciare.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here