GALERIE FOTO: Victor Lupu: ”Cei sărmani vin și fac performanță în box!”

0
1113


    Boxul focșănean a dat campioni, cel mai recent urcat la nivel de mare performanță fiind Cătălin Paraschiveanu. Cătălin, multiplul campion național și câștigător a 17 dintre cele 18 lupte în ring pe care le-a avut de când a trecut la profesionism. Una dintre aceste 17 victorii a fost cea în care și-a adjudecat Centura WBC Mediteranean. În sala din Sud, de pe Aleea Stadionului, unde a învățat Cătălin Paraschiveanu arta pugilatului în primele sale stadii, vin și acum copii și tineri să învețe box. Îi așteaptă, îi inițiază în box și în conduc spre medaliile naționale maeștrii Victor Lupu și Mihai Ichim. În ziua în care am făcut documentarea pentru acest reportaj, la sală urma să vină Cătălin Paraschiveanu, aflat acasă, la Focșani, pentru o săptămână, după victoria de la Malaga din meciul cu Mamadou Goita. La sac lucra Petru Dorofte.

    „Tineret, 56 kg. Petru este elev la Liceul 5″, îmi spune antrenorul Victor Lupu, cu un ochi la cronometrul ce măsoară reprizele de antrenament și cu celălalt la mișcările elevului său.” Este foarte bine construit pentru performanță”, îmi mai spune maestrul. Are 56 kg. la 1 metru și 72! Dacă se ține de antrenament, de muncă, poate ajunge sus”. „Cât de sus, Petru?”, îl întreb pe boxerul care ia una dintre pauzele regulamentare. „Până la medalia de aur” îmi zice și începe noi serii de lovituri. Serii, după serii! La un moment dat încearcă o eschivă. „Am terminat maestre!” „Mai ai două reprize”, îi răspunde sec, antrenorul.

    În așteptarea lui Cătălin Paraschiveanu care „Vine aici de câte ori vine acasă. Își pune mănușile în mâini și se antrenează” – îmi spune fostul lui antrenor, aflu noutăți de la Victor Lupu. Care ar fi acestea? Are în pregătire doi juniori – Marius Mircea și Valentin Bogdan, amândoi promițători și un cadet talentat, „venit de la Protecția Copilului”. Îmi mai spune Victor Lupu un lucru pe care îl mai auzisem legat, mai cu seamă de sporturile dure, de genul boxului:”Cei sărmani vin și fac performanță. Asta este calea lor de ieșire din sărăcie. Cei cu bani, chiar dacă au calitate, nu au motivație. Vin și întreabă ce le dau dacă fac performanță, după care pleacă și nu mai vin! Oricum, noi lucrăm cu drag cu cei care muncesc și pe care îi vedem că vor. Așa cum este Petru Dorofte și ceilalți tineri despre care v-am vorbit. Și încă ceva. Unii au tot ce le trebuie pentru box de la mama natură. Sunt foarte buni la antrenamente. Dar dacă s-au ascuns după pumni atunci când i-ai urcat în ring, poți să-i trimiți acasă. Fără curaj nu vor face niciodată performanță”.
    Între timp, a venit și Cătălin Paraschivenu. Era doar în trecere, pentru că a doua zi urma să plece la București, apoi la Milano. Și-a salutat maestrul au vorbit puțin, a făcut fotografia cu Victor Lupu, apoi a venit pentru fotografie și admiratorul – și posibilul său urmaș în ale performanței, Petru Dorofte.
    Trecerea lui Cătălin Paraschiveanu pe la sală nu a fost doar semnul respectului său pentru maestru, ci și un mod de spune celor doresc să ajungă acolo unde el a ajuns că pot fi pe mâinile de care au nevoie dacă vin la sala din Aleea Stadionului unde pot fi antrenați de Victor Lupu și Mihai Ichim.        
    La Sala de box din Sud a CS Unirea Focșani sunt așteptați copii și tineri care au chemare spre box și își propun să respecte boxul și să se respecte pe ei ca sportivi. Cei doi antrenori îi așteaptă de luni până vineri între orele 9-11 și 17-19 și sâmbăta, între 10 și 12. Antrenorul Victor Lupu mi-a dat, pentru cei interesați, numărul de telefon la care poate fi apelat: 0765336305.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here