GALERIE FOTO: Proiect al unui „preot mic şi neînsemnat de la ţară” vrâncean, premiat de Patriarhul Daniel

0
4265


    Grupul catehetic din Bordeștii de Jos a participat pe 21 mai la festivitatea de premiere din cadrul Concursului Național Cultural – Artistic – Unirea: libertate și unitate, organizat de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale. Festivitatea de premiere a fost făcută de Patriarhul României și a avut loc în altarul de vară al Catedralei Patriarhale, imediat după Sfânta Liturghie. Reprezentând Protoieria Focșani 2, grupul catehetic din Bordeștii de Jos a participat la această festivitate în urma unui concurs susținut la centrul eparhial de la Buzău, unde a ocupat locul I. Grupul vrâncean a fost așteptat la Palatul Patriarhiei încă de duminică seara, când alături de celelalte echipe din țară, fiecare formată din preotul coordonator al proiectului și un copil reprezentativ al grupei catehetice, au vizitat obiective eclesiastice, au participat la sfintele slujbe și au vizionat un film realizat de Trinitas Tv în care au fost surprinse momente importante din timpul concursului în întreaga țară.
    A doua zi, luni, participanții, preoți și copii, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Patriarhul Daniel alături de un sobor de arhierei, cărora li s-au alăturat alți slujitori, preoți și diaconi. După terminarea slujbei, câștigătorii concursului din cele 42 de județe din țară plus cei din București, au fost pe rând invitați pe scenă unde au primit de la Patriarh câte o diplomă și diferite premii, au făcut poze și au fost felicitați. Pentru cei de la Bordeștii de Jos, ideea participării la un asemenea concurs nu era una nouă, căci prin implicarea preotului Muscalu Cristinel, bisericuța din sat a fost locul unde au mai avut asemenea experiențe și în anii din urmă. Scopul este acela de a le sădi copiilor în inimă și în suflet faptul că sunt uniți într-o credință și într-o simțire sub cupola bisericii strămoșești. Concursul și-a propus să îi ajute pe elevii participanți să își descopere, prin activitățile de creație, noi aptitudini, să își formeze deprinderi, să promoveze practici noi privind învățarea și să realizeze schimbul de experiență între copii. Propriu-zis, fiecare participant trebuia să realizeze diferite creații. Astfel, la secțiunea artistică trebuiau elaborate desene, picturi, compoziții plastice sau de meșteșugărie, la secțiunea literară participanții au elaborat poezii, eseuri, compuneri, scrisori sau texte de rugăciuni, iar la secțiunea multimedia prezentări powerpoint, interviuri sau filmulețe având tematica legată de Marea Unire. Pentru a încuraja colaborarea dintre profesorul de Religie sau de altă disciplină și preot, concursul a fost introdus în Lista olimpiadelor și concursurilor școlare aprobate de Ministerul Educației Naționale.
    „Am trăit niște bucurii pline de emoții la București. Am vizitat locuri unde până acum, deși am făcut studiile în capitală, totuși nu am avut șansa să ajung. Pentru mine, un preot mic și neînsemnat de la țară, acest eveniment organizat de patriarhie a fost văzut mai mult ca un cadou și mai puțin ca o răsplată a muncii pe care am desfășurat-o în parohie vreme de atâția ani. Am cunoscut alți preoți din țară, de la parohii mai mici sau mai mari, dar care cam toți au avut cu tinerii activități susținute în mod constant. Unii au înființat asociații în cadrul Bisericii, alții au ridicat așezăminte de binefacere, cantine pentru săraci sau au lucrări demne de remarcat, dar toți erau preoți care desfășurau activități pastorale foarte apreciate de comunitățile lor. Am putut observa cu această ocazie cât de mult se lucrează la nivelul întregii țări. Ne-am bucurat împreună și ne-am felicitat reciproc pentru reușită.

    Apoi a venit momentul în care pe rând am urcat pe rând pe podium și am primit diplome și cadouri cu semnătura Părintelui Patriarh. După încheierea premierii am avut plăcerea să fim invitați la masă în sala de festivități Festivitas din cadrul Palatului Patriarhiei, un spațiu foarte cochet unde am gustat bucate alese alături de Patriarhul Daniel, care ni s-a arătat a fi o gazdă primitoare, destinzând foarte frumos atmosfera. Sunt lucruri pe care le trăiești poate o dată în viață iar Dumnezeu a vrut ca eu să am această șansă și pentru asta Îi sunt recunoscător. Mulțumesc de asemenea și părintelui Protoiereu Frunză Oscar pentru încrederea pe care mi-a acordat-o și bineînțeles Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian pentru binecuvântarea pe care mi-a dat-o să merg la București. Acum rămân doar amintirile iar acestea au pătruns adânc în lăuntrul meu”, a transmis cu emoții preotul Cristinel Muscalu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here