GALERIE FOTO: Vrancea autentică atrage turiști străini. Boteitul oilor și primărie construită în stil tradițional, la Negrilești

0
7326

Sătenii din Negrilești se pot mândri cu cea mai frumoasă primărie de comună din județul Vrancea. Sediul administrației locale a fost inagurat, ieri, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și primarul comunei, Ion Văsuian. „Astăzi, datorită stilului, modului în care arată în interior și exterior, primăria Negrilești este cea mai frumoasă primărie de pe raza localităților județului Vrancea”, a spus Marian Oprișan. Evenimentul festiv a fost organizat de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ziua tradiției seculare Boteitul Oilor din Negrilești. Șeful administrației județene i-a anunțat pe locuitorii din Negrilești că în scurt timp va fi reabilitat drumul județean care asigură legătura cu DN 2D iar în planurile administrației județene pentru viitor se află realizarea legăturii dintre Negrilești și Soveja. La evenimentele de ieri au participat primari de pe Valea Putnei dar și un grup de turiști din Anglia, veniți special să vadă Boteitul Oilor. La Căminul Cultural din localitate a avut loc un frumos spectacol artistic la care au participat echipele de dansuri populare și buciumași din localitățile de munte ale județului.

     Locuitorii comunei Negrilești au participat, ieri, la cea de-a 16-a ediție a „Boteitului oilor” care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.  „Boteitul oilor” este un obicei care vine din negura timpului, unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important în viața oierilor și a comunității din Negrilești, singura localitate din țară în care se păstrează această tradiție. Unicitatea acestei manifestări a început să atragă și turiști străini. Un grup de turiști englezi a s-a integrat printre săteni, fascinați de costumele și tradițiile vrâncene. Manifestarea propriu zisă a început cu tocmitul oilor, care a avut loc între baci și ciobani la Piața din comună. Ciobanii din urmă și-au luat angajamentul că vor da proprietarului o anumită cantitate de brânză care va fi făcută din laptele oilor. După tocmire, turmele de oi au fost aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul a ținut o slujbă și apoi a stropit animalele cu agheasmă. Ciobanii au primit binecuvântarea pentru a fi feriți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceștia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. După tocmire și slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani au luat drumul munților în aplauzele celor prezenți.
    După acest eveniment a urmat inaugurarea sediului Primăriei Negrilești, care adăpostește inclusiv sediul poliției din localitate. Lucrările la noul sediu al Primăriei Negrilești au început în urmă cu trei ani, după ce vechiul sediu a ars într-un incendiu în luna februarie a anului 2012, și au fost executate de societatea Inspecon SRL Focșani, după un proiect al arhitectului George Păduraru Coban. Valoarea investiției este de 2,3 milioane de lei, plus TVA. Noul sediu al primăriei are 700 de metri pătrați construiți, fiind formată din demisol, parter și etaj unde funcționează toate serviciile administrației publice locale, inclusiv Oficiul de stare civilă. În luna octombrie 2013, Guvernul României a alocat bani pentru refacerea sediului Primăriei Negrilești. Banii au fost alocați în urma intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la fostul premier Victor Ponta.

    „Aveți un primar destoinic, un om care practic și-a dedicat viața comunității comunei Negrilești, domnul profesor Văsuian. Era într-o după amiază, eram la birou, când am primit vestea că primăria de la Negrilești a ars. Domnul primar mi-a spus că este o situație extrem de grea și că va fi foarte complicat și foarte greu ca Negrileștiul să aibă o primărie nouă. L-am încurajat și i-am spus «Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul administrației publice județene, comuna Negrilești va avea una dintre cele mai frumoase primării din județul Vrancea». Eu nu am promis niciodată ceea ce nu pot face. Când spun Da, este Da și când spun Nu, este Nu, pentru că sunt un om de onoare. Am promis domnului primar și dumneavoastră că vom realiza această primărie. Am făcut toate demersurile necesare, tot ceea ce noi ne-am priceput la nivelul administrației județene și am adus, printre alte sume de bani cu care comuna Negrilești se va dezvolta în continuare, și suma de 33 miliarde lei, costul acestei primării. Numai că această primărie a avut un arhitect foarte bun, un arhitect de mare calibru al județului Vrancea, domnul arhitect George Păduraru și proiectul domniei sale, cu măiestria constructorilor, celor de la Inspecon, cărora le mulțumesc, am reușit să facem această primărie cu 23 miliarde de lei. Pentru aceasta vă felicit. Astăzi, datorită stilului, modului în care arată în interior și exterior, primăria Negrilești este cea mai frumoasă primărie de pe raza localităților județului Vrancea”, a spus președintele Marian Oprișan.

Începe reabilitarea drumului județean

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că, în cel mai scurt timp, vor începe lucrările de reabilitare a drumului județean care asigură legătura cu DN 2D. „Niciodată nu promit ceea ce nu pot face. Astăzi vă promit că în scurt timp reabilităm drumul din DN2D până aici în localitate, facem un drum nou. În perspectivă, în viitorul apropiat, administrația județeană, Consiliul Județean Vrancea, intenționează să lege prin drum comuna Negrilești de comuna Soveja. Lucrurile bune nu se fac ușor, este nevoie de răbdare dar și de determinare. Vă dau un singur exemplu, la finele anului 2020, peste 80% din localitățile județului Vrancea vor avea apă curentă și canalizare”, a spus președintele Marian Oprișan.

    La rândul său, primarul comunei Negrilești, Ion Văsuian, i-a mulțumit pentru eforturile făcute pentru dezvoltarea localității. „Mulțumim pentru cuvinte frumoase adresate și sperăm ca legătura cu Soveja să fie realizată în următorii ani”, a spus primarul Văsuian.

    Reamintim că a fost scos la licitație proiectul de investiții „Reabilitare și modernizare DJ 205L, sector DN2D – Negrilești, km 18+152 – km 21+552, L=3,40 km, comuna Negrilești, județul Vrancea”. Lucrările de reabilitare și modernizare a DJ 205L, sector DN2 D – Negrilești, cu o lungime de aproximativ 3,5 kilometri, au o valoare estimată de aproape 5,3 milioane de lei. Lucrările vor consta în reabilitare platformă drum, balastare, turnarea unor straturi de asfalt, realizarea de șanțuri pentru colectarea apelor pluviale și construirea de podețe de acces către proprietăți. Administrația județeană a scos la licitație toate etapele necesare pentru realizarea unui proiect de investiții în infrastructură, respectiv elaborare servicii de proiectare la faza: proiect tehnic, detalii de execuție, caiete de sarcini, verificarea proiectelor (P.T. + D.E. + C.S.), documentații tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor (D.T.A.C. + D.A.A. + P.O.E.), servicii de asistență tehnică din partea proiectanților și execuție de lucrări.


A fost dezvelit bustul poetului Dumitru Pricop

    Evenimentele de la Negrilești au început de duminică, când a fost dezvelit bustul poetului Dumitru Pricop, amplasat în incinta casei memoriale din comună. Bustul a fost realizat de artisul Gabriel Tăicuțu, banii fiind asigurați printr-o colectă publică. Profesorul Costică Neagu a lansat la primăria din comună lucrarea „Dumitru Pricop -Mioritice, lacrima păstorului învins”, editată de Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”. Profesorul Neagu lucrează în această perioadă la Dicționarul academicienilor vrânceni, o lucrare specială dedicată personalităților de excepție din județ, pentru care se dorește obținerea finanțării de la Consiliul Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here