Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO: În fiecare mac e un erou!


Ecourile unei zile de neuitat, Ziua Eroilor, la ceas de Centenar.
    La Mausoleul Eroilor Neamului din Mărășești, joi, 17 mai 2018, a avut loc evenimentul dedicat zilei de omagiere a bravilor noștri eroi, care de-a lungul istoriei au știut să țina piept cotropitorilor, păstrându-ne glia primită din strămoși. Ei, eroii neamului românesc, sunt sămânță pentru fiecare mac răsărit pe câmp, întru veșnica lor pomenire.
    Acum, mai mult ca oricând, la ceas de Centenar și nouă ne revine datoria de a-i celebra și a ne aduce aminte de ei, spre nemurirea pe care o merită pe deplin. În zi de mare Sărbătoare creștinească, Înălțarea Domnului, iată, cu mic cu mare, UNIÈšI în cuget și-n simțire, ne-am adunat  la mausoleul ridicat chiar pe câmpul de luptă al marilor bătălii din anul 1917.
    Organizatorii acestui deosebit eveniment au fost: Liceul Tehnologic  „Eremia Grigorescu” Mărășești, Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului „Accord” cu sediul tot în Mărășești, Subfiliala Cercul Cultul Eroilor „Regina Maria”, Grădinița cu Program Normal nr.19 -Focșani, Muzeul Vrancei, în parteneriat cu Garnizoana Focșani și autoritățile locale, Primăria Orașului Mărășești.
    De la Iași au răspuns invitației noastre, membrii Asociației Culturale Geto- Dacii din Moldova, fondată la initiativa dlui. Constantin Lăpușneanu, împreună cu Delia Carmen Negură, în anul 2014; asociația se ocupă cu reconstituirea istorică dedicată perioadei antice din spațiul carpato-danubiano-pontic, secolul V î.e.n.-sec.III e.n.
    Alți parteneri ai  evenimentului au fost Televiziunea Atlas din Focșani, Monitorul de Vrancea, Foto Coman – Focșani. Sonorizarea evenimentului, una de o calitate deosebită de altfel, a fost asigurată de Ionuț Radu din Mărășești, alături de Petrea Mihai Cătălin.
    După intonarea Imnului de Stat și onorul militar, au urmat slujba religioasă de pomenire a eroilor, numele lor fiind rostite de reprezentanți ai garnizoanei Focșani și veteranul de război, col. (r.) Ion Durnescu. Coroane superbe de flori au fost depuse de către reprezentanții Garnizoanei Focșani, reprezentanții Primăriei Orașului Mărășești și reprezentanții Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Vrancea.
    Programul artistic, prezentat de elevii Mara Monac și George Ștefan, a debutat cu interpretarea  rugăciunii „Tatăl Nostru” de Ioana Glika Comănești, precum și a melodiilor „Eu mă duc, codrul rămâne” pe versurile lui Mihai Eminescu și „Imnul Eroilor”. Menționăm faptul că Grupul Vocal Accord își desfășoară activitatea în cadrul Asociației pentru Promovarea Culturii și Mediului „Accord”, militând pentru buna desfașurare a activităților cultural – artistice și educaționale, într-un ambient curat, sub toate aspectele ecologice. Grupul Vocal „Accord” – format din Verona Calmis, Vasile  Calmis, alături de basul Cristian Gheorghe – este o prezență activă la noi în județ, conturându-și activitatea printr-un amplu repertoriu religios și laic, luând parte la multe evenimente culturale, recitaluri, festivaluri, parteneriate cu diverse instituții din sfera culturală și educațională.
    În continuarea evenimentului, elevi ai Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești, sub îndrumarea doamnei profesor Ionela Andrei, doamna profesor Sanda Burlacu și doamna profesor documentarist Anamaria- Florina Zaharia, au interpretat sceneta cu tematică istorico- literară, denumită simbolic: „În fiecare mac e un erou!”. Dramatizarea, pusă cu maiestrie în scenă, a stat sub semnul macului ce înflorește pe câmpul de luptă, cuprinzând texte din autori ca Radu Gyr, Nechifor Crainic, Ioan Alexandru, George Coșbuc, Ioan Nenițescu. Liceul din Mărășești este singura instituție de învățământ din județ, care poartă numele marelui General de Divizie (în 1917) și General Armată (în anul 1918), Eremia Grigorescu – autorul lozincii „Pe aici nu se trece!”  de la Oituz și al lozincii „Nici pe aici nu se trece!”, de la Mărășești, fiind considerat eroul de la Oituz si Mărășești.
    Un grup de elevi ai Liceului din Mărășești a fost prezent la jurământul de credință față de țară, devenind astfel noi membri ai Cercului Cultul Eroilor „Regina Maria – subfiliala Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu”. Din partea filialei județene al Cultului Eroilor a dat citire jurământului domnul colonel Virgil Paraschiv.
    Un moment deosebit de emoționant l-a constituit evoluția scenică a Grupului „Pași în timp”, membrii acestuia făcând o incursiune între trecut și prezent, prin interpretarea piesei „Glia” care aparține trupei „God the Barbarian Horde”, din care fac parte invitații membrii Asociatiei Culturale Geto – Dacii din Moldova –  Iași. Grupul „Pași în timp” este format din preșcolarii de la Grupa mare  ai Grădiniței cu Program Normal nr.19 din Focșani, coordonați de doamna profesor învățământ preșcolar, Liliana Sandu, alături de doamna Roxana Papa Autu. Soliștii piesei interpretate au fost Eliza Calmis din clasa I și Christian Calmis – clasa a IV – a, elevi ai Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din Focșani.
    Întoarcerea în timp, către întemeietori și originile noastre dacice, a fost reconstituită de către membrii Asociatiei Culturale Geto – Dacii din Moldova, costumele lor fiind confecționate folosind exclusiv metodele și materialele specifice acelor timpuri. Fiecare din membrii are un nume de dac și o istorie a sa.
Acesta a fost evenimentul creștin – religios și cultural- artistic, eveniment prilejuit de pomenirea eroilor neamului românesc, eveniment în care organizatorii și partenerii lor au încercat să ofere un regal istoric și artistic, un îndemn la veșnica pomenire a celor ce au murit pentru patrie.
    Mulțumim încă o dată, pe această cale, tuturor celor care ne-au fost alături, invitaților și partenerilor noștri.
     NICI PE AICI NU SE TRECE! SLAVÄ‚ EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC! LA MULÈšI ANI ROMÂNIA!
    Așa să ne ajute Dumnezeu!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?