Cea de-a 16-a ediție a „Boteitului oilor“ are loc azi la Negrileşti

0
646


Vrâncenii sunt invitați să participe azi la cea de-a 16-a ediție a „Boteitului oilor”, eveniment care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean, Centrul Cultural Vrancea și Consiliul Local Negrilești. „Boteitul oilor”, un obicei important care vine din negura timpului, este unic în Vrancea. La manifestări au fost invitați să participe președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cei doi vicepreședinți, Dănuț Cristian și Ionel Cel Mare, parlamentarii vrânceni, dar și primari ai localităților din Vrancea. Vor participa artiști de marcă, din care amintim pe Dana Dăncilă, Marius Zgăianu, Ileana Lăceanu și ansamblurile folclorice din mai multe localități din Vrancea. Manifestările vor fi prezentate de actorul Sorin Francu.     De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viața oierilor și a comunității din Negrilești, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiție. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci și ciobani. Aceștia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ține o slujbă și apoi a stropește animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceștia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât și boteitul oilor au  loc în prezența majorității locuitorilor comunei. După tocmire și slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani iau drumul munților în aplauzele celor prezenți. După acest eveniment, manifestările se vor muta la Căminul Cultural din localitate, unde va avea loc un frumos spectacol artistic la care vor participa echipele de dansuri populare și buciumași din  localitățile de munte ale județului.
    În aceeași zi va avea loc și inaugurarea noului sediu al Primăriei Negrilești. Noul sediu a fost construit după ce vechiul sediu a ars într-un incendiu în luna februarie a anului 2012. Lucrările au fost executate de societatea Inspecon SRL Focșani, iar valoarea investiției este de 2,3 milioane de lei, plus TVA. Noul sediu are o suprafață de 735 metri pătrați, iar arhitectura este una deosebită. În luna octombrie 2013, Guvernul României a alocat bani pentru refacerea sediului Primăriei Negrilești,  în urma intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la fostul premier Victor Ponta.
    Obiceiul „Boteitul oilor” a fost promovat și prin intermediul proiectului «Vrancea turistică», implementat de Consiliul Județean Vrancea în perioada 17.02.2011 – 17.06.2013 si finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here