Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Moment de reculegere la Odobești, în cinstea eroilor neamului


Elevii Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești au participat ieri la manifestările dedicate Zilei eroilor, organizate de Primăria Odobești la Monumentul eroilor din centrul orașului. Omagierea înaintașilor, care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă, a început încă de miercuri când, la biserica Sfânta Cruce, unde slujește părintele Maricel Pană, a fost organizat un eveniment care le-a reamintit celor prezenți că trebuie să-i cinstească și să-i prețuiască mai mult pe eroi. „Noi, cei care trăim în liniște și pace, nu apreciem suficient ce avem și trebuie să fim recunoscători. Trebuie să fim atenți la trecut și trebuie să vă dați seama că ne construim viitorul și pe baza sacrificiilor eroilor noștri”, a declarat Constanța Giurcan, profesoară de istorie la Liceul Teoretic Odobești.
Aceasta a trecut în revistă toate evenimentele istorice în care eroii și-au jertfit viața pentru apărarea patriei amintind de eroii odobeșteni de la Smîrdan din timpul Războiului de Independență. A fost evocată personalitatea reginei Maria, supranumită mama răniților și regina soldat, care chiar dacă nu era româncă s-a implicat în acțiuni de cinstire a eroilor. Au fost evocate marile figuri ale istoriei – Măriuca Zaharia, Ecaterina Teodoroiu, dar și femeile eroine, femeile pilot din Escadrila albă, care salvau răniții în cel de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, a fost relatată povestea impresionantă a unui copil orfan – Amilcar Săndulescu, al cărui tată a murit pe front și care a fost desemnat să aleagă eroul necunoscut al neamului. Acesta a ales un sicriu din zece și a rostit cuvintele: „Acesta este tatăl meu”. Mormântul eroului necunoscut este un simbol al eroismului ostașilor neamului. „Bunicul meu din partea tatei a murit pe front în anul 1939. Noi suntem datori să nu-i uităm pe eroi. Să le aprindeți măcar o lumânare, să-i pomeniți. Vă dau o temă pentru acasă. Căutați în familia voastră persoane care au decedat pe câmpul de luptă”, a mai adăugat profesoara de istorie Giurcan.
Cei prezenți s-au bucurat de prezența corului Glissando al Liceului Teoretic Odobești, dirijat de profesoara de muzică Ioana Roșu. Copiii au cântat „Deșteaptă-te române” și alte cântece patriotice. Părintele Maricel Pană le-a explicat elevilor prezenți în sfântul lăcaș importanța religioasă a Zilei Înălțării, zi în care în toate bisericile, catedralele și mănăstirile sunt pomeniți eroii noștri știuți și neștiuți. La final, toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?