Regizorul ucrainean Oleg Senţov, deţinut în Rusia, a intrat în greva foamei

0
443


Regizorul ucrainean Oleg Sențov, care ispășește în Rusia o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru ”terorism”, a intrat în greva foamei pentru a solicita eliberarea ”deținuților politici” ucraineni din această țară, a anunțat miercuri avocatul său, citat de AFP. „El a început o grevă a foamei din motive politice și ar urma să continue pe durata Cupei Mondiale” de fotbal, organizate în acest an în Rusia, a declarat pentru AFP Dmitri Dinze, avocatul lui Sențov.
Un oponent declarat al anexării Crimeii de către Rusia în martie 2014, Oleg Sențov și militantul ecologist ucrainean Aleksandr Kolcenko au fost condamnați în august 2015 pentru „terorism” și „trafic de arme. „Eu, Oleg Sențov, cetățean ucrainean condamnat pe nedrept de un tribunal rus și aflat în prezent într-o închisoare din orașul Labytnangi, încep de astăzi o grevă a foamei”, a anunțat regizorul într-o scrisoare publicată de site-ul de informații Mediazona. „Singura mea exigență pentru a înceta (greva foamei) este eliberarea tuturor deținuților politici de pe teritoriul rus”, a adăugat el.
Potrivit avocatului său, Oleg Sențov consideră că 64 de „deținuți politici” ucraineni sunt în prezent încarcerați în Rusia, în plus față de el. Arestat în mai 2014 la domiciliul său din Crimeea, Sențov a fost acuzat că a coordonat activitățile unui grup ultranaționalist ucrainean care intenționa să atace organizații proruse și infrastructuri din peninsulă.
Procesul lor, calificat drept „stalinist” de către ONG-ul Amnesty International, a fost denunțat de Kiev, Uniunea Europeană și SUA. „Fac apel la comunitatea internațională să continue să facă presiune asupra Kremlinului pentru ca deținuții politici ucraineni să poată reveni în familiile lor cât de rapid posibil”, a reacționat pe Twitter președintele ucrainean Petro Poroșenko.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here