Fermierii vor primi gratuit și anul acesta apa pentru irigat; 26.000 de hectare au fost deja irigate (ministru)

0
501


Fermierii vor primi gratuit și anul acesta apa pentru irigat, a anunțat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, adăugând că apa a fost introdusă deja pe canale cu o lună mai devreme decât anul trecut, iar până în prezent au fost irigate 26.000 de hectare. „În prezent avem programul de susține gratuită sau de pompare fără să plătească ceva fermierul, cu alte cuvinte ducem apa gratuit la stații de punere sub presiune. Este pentru prima dată în România când a trebuit să dăm apa pe data 14 aprilie. S-a întâmplat la Sistemul Nicorești-Tecuci pentru că nu puteam să plantăm din cauza lipsei de umiditate. Acum avem puse în funcțiune toate stațiile unde fermierii au solicitat apă, iar până la această dată sunt peste o mie de kilometri de canal plin cu apă și se irigă. Avem irigate până acum 26.000 de hectare. Anul trecut am început pe 15 mai să introducem apa pe canale, iar anul acesta pe 14 aprilie. De ce atât de devreme? Pentru că fenomenele climatice din acest an au fost cu totul și cu totul diferite față de alți ani și vor fi diferite în continuare pentru ca schimbările climatice sunt o realitate”, a precizat Daea, într-o conferință de presă.
Pe de altă parte, ministrul a spus că în anumite zone a trebuit scoasă apa în exces de pe culturile agricole iar ANIF a lucrat cu 380 de agregate. „Unele lucrează și acum pentru eliminarea apei în exces de pe culturile agricole. Paradoxal, astăzi, în România, se lucrează și cu pompe la irigat și cu agregate de pompare la desecări. În câmp, în general în partea de sud a țării, sunt și acum bălți în anumite locuri, iar la câțiva pași, nu metri, plantele suferă din cauza apei. Pentru noi nu a fost iarnă s-a lucrat efectiv în stațiile de irigare, în ateliere pentru a face agregate și a construi mecanisme. Am stat și în câmp ca să curățăm canalele prin dragare”, a adăugat șeful de la Agricultură.
Potrivit sursei citate, în anul 2016 suprafața contractată la irigat a fost de 346.000 de hectare, după numai un an a depășit 825.000 hectare, iar împreună cu suprafețele pentru irigare sezonieră se va ajunge la un milion de hectare.

Continuarea pe https://bit.ly/2rN22Z3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here