Declaraţia Unică se poate depune online; formularul calculează automat cuantumul impozitelor și contribuţiilor datorate

0
611


Persoanele care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri pot declara online, începând de miercuri, aceste câștiguri prin intermediul formularului electronic inteligent al Declarației Unice disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV), informează Ministerul Finanțelor Publice. Formularul calculează automat cuantumul impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat și poate fi accesat pe portalul ANAF în secțiunea ”Spațiul Privat Virtual” (pfinternet.anaf.ro), rubrica Descărcare declarații.
Serviciul electronic Spațiul Privat Virtual este furnizat gratuit de Ministerul Finanțelor Publice, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele ANAF. „În acest sens, MFP a transmis prin poștă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată, care conține toate datele necesare înrolării din confortul propriei case. Prin intermediul SPV se poate accesa oricând situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile. De asemenea, formularul se poate completa și semna și de deținătorii de certificate digitale calificate. Depunerea se face pe portalul e-guvernare.ro”, precizează Ministerul Finanțelor.
Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a precizat, în context, că intenționează să încurajeze trecerea de la hârtie la mediul electronic online. „Vreau să eficientizez activitatea ANAF, vreau să reduc birocrația fiscală și să încurajez trecerea de la hârtie la mediul electronic online”, a precizat Teodorovici, citat în comunicat.
Dacă Declarația Unică este depusă online până pe 15 iulie 2018 și plata obligațiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.
Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură și/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker și activitățile artistice și sportive, în calitate de artiști de spectacol sau ca sportivi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here