„Netta-mania” cucerește Israelul după Eurovision 2018

0
443


„Netta-mania”, care a cuprins Israelul duminică, după victoria cântăreței Netta Barzilai la Eurovision 2018, este un fenomen care se manifestă în întreaga țară, de la rețelele de socializare la piețele publice din Ierusalim și până la Consiliul de Miniștri, informează AFP. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a mimat mișcările aripilor unor găini în fața camerelor de filmat înainte de reuniunea cabinetului său, imitând gesturile făcute de artista israeliană pe scenă în timpul evoluției sale de la Lisabona.
Cântecul ei, „Toy”, inspirat de spiritul campaniei #MeToo, a fost interpretat în timpul marșului prin care mii de israelieni au celebrat ocuparea Ierusalimului de Est de către armata acestei țări în 1967 și care au cerut reunificarea orașului. În cadrul acestei „Netta mania”, potrivit cotidianului Maariv, victoria obținută de această cântăreață israeliană de 25 de ani, necunoscută până la calificarea sa pentru a reprezenta Israelul în concursul Eurovision, a generat un val de omagii și de parodii în spațiul online. O imagine prelucrată în Photoshop îl prezintă pe prim-ministrul israelian purtând două codițe împletite, coafură purtată sâmbătă de artista israeliană în timpul finalei acestui concurs muzical.
Un alt montaj a deturnat în beneficiul Nettei Barzilai faimoasele afișe „Yes We Can” („Da, putem”) folosite de Barack Obama în timpul campaniei prezidențiale din 2008. Acel slogan celebru a fost înlocuită cu „Yes Chicken” („Da, pui”), care în limba engleză sună aproape ca „Yes She Can” („Da, ea poate”). O altă glumă îl vizează pe președintele american Donald Trump și ținuta extravagantă purtată de Netta Barzilai sâmbătă seară în finala Eurovision 2018. „I’m Not Your Toy” („Nu sunt jucăria ta”), spune Trump, folosind cuvintele din piesa israeliană, adresându-se unui mollah iranian – referite la tensiunile în creștere dintre Israel și Iran.
Israelul era cuprins de o veritabilă euforie națională cu o zi înainte de inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim, concretizând recunoașterea de către Statele Unite a acestui oraș drept capitală a țării, iar Netta Barzilai și-a sporit popularitatea grație cuvintelor pronunțate la câteva secunde după victoria ei de la Lisabona. „Anul viitor, la Ierusalim”, a declarat ea, făcând o referire la faptul că următoarea ediție a concursului Eurovision, în urma victoriei sale, va avea loc în 2019 în Israel.

Continuarea pe https://bit.ly/2rIL1OP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here