Gheizerul cu cel mai înalt jet de apă din lume a erupt pentru a cincea oară în acest an

0
457


Gheizerul Steamboat din Parcul Național Yellowstone din Statele Unite a erupt duminică pentru a cincea oară în acest an, eveniment ce marchează o nouă perioadă a activității acestuia, după cum au declarat oamenii de știință citați de agenția Xinhua. Asociația pentru observarea și studiul gheizerelor a confirmat erupția printr-un mesaj publicat duminică pe Facebook, adăugând că aceasta a debutat la primele ore ale zilei.
Gheizerul, un fenomen geologic rar ce se petrece doar în câteva locuri de pe Pământ, erupe când magma încălzește gazele și apa dintr-un rezervor natural subteran. Gheizerele aruncă în atmosferă coloane de apă care pot persista câteva minute, urmate de jeturi de aburi care pot continua timp de mai multe zile. Steamboat este gheizerul activ cu cea mai înaltă erupție din lume. Acesta poate expulza în atmosferă coloane de apă care pot ajunge până la 91 de metri.
După ce a fost inactiv timp de nouă ani Steamboat s-a trezit recent la viață. Prima erupție din 2014 până în prezent a avut loc la jumătatea lunii martie, eveniment urmat de alte două erupții similare, în aprilie și la 4 mai. Bob Smith, profesor în cadrul Universității din Utah, care studiază gheizerele din Yellowstone de 61 de ani, a declarat la radioul public NPR (National Public Radio) din Statele Unite că aceste erupții sunt neobișnuite deoarece s-au produs într-un interval de timp scurt adăugând că nu a mai văzut niciodată ceva asemănător.
Deși nu cunosc motivul care a stat la baza erupțiilor Steamboat, cercetătorii au declarat că este improbabil ca gheizerul să indice o erupție catastrofică a supervulcanului aflat sub Parcul Național Yellowstone care se întinde de-a lungul a trei state, Wyoming, Montana și Idaho. Supervulcanul din Yellowstone a erupt ultima oară în urmă cu 70.000 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here