GALERIE FOTO: Liceul Ioan Slavici din Panciu a câștigat concursul de book-trailere „Boovie Festival“

0
1242


Echipa Blanck a Liceului Teoretic Ioan Slavici din Panciu a câștigat cea de a treia ediție a Concursului de book-trailere Boovie Festival. Locul II a fost obținut de echipa Elevel de la Liceul Pedagogic, Focșani. Pe locul III s-a clasat echipa Infine de la Colegiul Național Unirea, Focșani, care, deși a prezentat un film foarte bun, a fost depunctată pentru că nu a respectat timpul impus. În cadrul concursului s-au acordat și două mențiuni pentru echipele WorldLab de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza Focșani și PiMaker de la Liceul Ion Slavici, Panciu.
Și la categoria „Trailere de Buzunar” au fost acordate premii. Locul I i-a fost acordat echipei Re-open de la Liceul din Beiuș. Premiul II merge la echipa Not fast but furious a Liceului Pedagogic, iar locul III a plecat la echipa Caleidoscop de la Liceul G.G. Longinescu.
Concursul o fost organizat de Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, la inițiativa profesoarei de limba și literatura română Carmen Ion, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Concursul a fost dedicat elevilor de liceu, a fost o provocare pentru aceștia să realizeze trailere după cărți noi, care nu au mai fost ecranizate, și care vorbesc sincer și profund despre problemele adolescenților din toată lumea.
Profesoara Carmen Ion a găsit o modalitate ingenioasă de a promova cărțile și cititul în rândul elevilor, propunându-le romane dedicate vârstei lor, care imaginează stări, trăiri și probleme cu care aceștia se confruntă. Elevii care au concurat au recunoscut că provocarea a fost mare, romanele au fost incitante, iar faptul că le erau cumva dedicate i-a făcut să transpună mai ușor mesajul cărților citite.
Elevii și dascălii prezenți luni seară la Cinema Balada au avut parte de o surpriză frumoasă din partea profesoarei Carmen Ion, care l-a rugat pe omul de televiziune Andi Moisescu să transmită câteva mesaje liceenilor ce s-au implicat în proiect și au concurat, dat fiind faptul că nu a putut fi prezent în juriu. „Este superb gestul vostru de a pune la bătaie câteva ore bune din viață în încercarea de a-i ajuta și pe alții să descopere frumusețea cititului. Mai mult ca oricând, astăzi, când e tot mai greu să faci față concurenței on line, unde numai cine nu a avut timp și chef nu s-a dat în spectacol de a deveni blogger. E limpede, doar prin intermediul unui montaj video mai poți să stârnești curiozitatea de a citi. Am privit toate filmele înscrise, deopotrivă cu aceeași emoție și pe cele din secțiunea principală, precum și pe cele din secțiunea de buzunar. Pentru mine, de departe, cel mai important detaliu într-un astfel de concurs îl reprezintă buna intenție. E ca și la jocurile olimpice, dacă îmi permiteți comparația. E mult mai important să participi decât să câștigi. Oricum, dacă există câștigători în secțiunea aceasta, ei sunt chiar cei care vor da jos cărțile de pe raft. După părerea mea, un book-traieler reprezintă o provocare serioasă și pentru cei cu experiență. (…). Cinci dintre ele mi-au atras atenția în mod deosebit. Au avut mai multă grijă în respectarea detaliilor de care v-am vorbit și pe care le consider esențiale în atingerea scopului book-trailere. Este vorba despre Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Teoretic „Ioan Slavici”din Panciu și Liceul Pedagogic „Spiru Haret. De departe, cel mai important detaliu în ceea ce privește detaliile, este că ele există și încearcă să îi ajute pe cei mulți să descopere frumusețea cărților atunci când sunt citite. Din acest punct de vedere, vă rog să acceptați cu toții, în mod egal felicitările mele. În final simt nevoia să transmit un gând bun inițiatorului Boovie Festival. Doamna Carmen Ion e un spirit și trebuie respectată și chiar protejată prin lege. Îmi exprim speranța ca voi toți să faceți asta, fiecare cum și cu ce poate pentru ca Boovie Festival să meargă din ce în ce mai departe. În ce mă privește, mă bucur că am avut ocazia să vă cunosc prin intermediul filmelor și nu îmi rămâne decât să sper că datorită vouă lumea va citi mai mult și inevitabil va fi mai bună. Sunt Andi Moisescu. Mă înclin”, a spus acesta.

Filmul câștigător participă la TIFF

Menționăm faptul că la ediția din acest an s-au înscris echipe din mai multe colegii și licee din județ: Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani, Colegiul Național „Unirea” Focșani, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Liceul cu Program Sportiv Focșani, Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani, Colegiul Național „Emil Botta” Adjud, Liceul G.G. Longinescu, dar și două licee din afara județului – Beiuș și Petroșani. Trebuie spus faptul că echipa Colegiului Național Emil Botta și liceul din Petroșani nu au reușit să termine la timp trailerele, în concurs rămânând doar 18 echipe.
Pe lângă premiile în bani, echipele câștigătoare și profesorii coordonatori vor beneficia de participarea la festivaluri prestigioase în domeniul filmului și teatrului. Locul al III-lea trimite echipa câștigătoare la NexT Film Festival (București, 22-25 iunie 2018), locul al II-lea asigură participarea la Festivalul Ideo Ideis (Alexandria, 6-10 august 2018), iar marele premiu va oferi elevilor și profesorului coordonator participarea la TIFF – Transilvania International Film Festival (Cluj, 31 mai-3 iunie 2018). Jurizarea concursului a fost realizată de regizorii Alexandru Condurache și Daniel Sandu, de Tamara Bivol -elevă și  redactor la revista Alecart, Iași, inspectoarea Mihaela Simion de la IȘJ și Marilena Șerbănuț, reprezentantă al primăriei Focșani, instituții care au oferit sprijin logistic și financiar pentru desfășurarea concursului.
Potrivit informațiilor furnizate de profesoara Carmen Ion, coordonatorul festivalului, proiectul a fost finanțat de Consiliul Local Focșani și Primăria Focșani. Premiile la secțiunea „Trailerul de buzunar” au fost oferite de Clubul Rotary Varana Focșani. Profesoara Carmen Ion a fost copleșită de amploarea avenimentului, dar a ținut să le mulțumească elevilor și profesorilor care au coordonat echipele din concurs. „Dragilor, trebuie să vă mulțumesc multora dintre voi fiindcă ați făcut posibil acest concurs. Fără voi, fără echipele care s-au înscris anul acesta, oricâtă muncă ar fi fost în spatele concursului, el nu ar fi fost posibil. Ați învățat foarte mult în acest timp. Unii dintre voi ați învățat să gestionați programe complicate de calculator, ați citit, ați discutat între voi, ați făcut niște lucruri absolut minunate. Toate gândurile mele bune și ale echipei de organizare se îndreaptă către voi”, a spus Carmen Ion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here