Un tânăr vrâncean, care anul trecut a omorât în bătaie un adolescent, condamnat la doar 4 ani și 6 luni închisoare!

0
17381


Magistrații Tribunalului Vrancea l-au condamnat la 4 ani și 6 luni închisoare pe un tânăr din Ploscuțeni, care la începutul lunii septembrie anul trecut l-a bătut pe un adolescent de 16 ani, acesta din urmă fiind găsit mort într-un șanț. Potrivit portalului instanțelor de judecată, în acest caz nu a fost semnat acord de recunoaștere a vinovăției.
„Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaștere (…) condamnă pe inculpatul R(…) Alexandru Cosmin, în prezent aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul Focșani, la pedeapsa de 4 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor (…), respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a comunica cu ori de a se apropia de membrii familiei victimei și anume părțile civile (…), pe o durată de 3 ani (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b și n C. pen., de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. (…) menține măsura arestării preventive dispusă față de inculpatul R(…) Alexandru Cosmin. (…) deduce din durata pedepsei aplicate inculpatului perioada reținerii din 02.09.2017 și a arestării preventive de la 03.09.2017 la zi. (…) dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul R(…) Alexandru Cosmin, (…), în sensul informării inculpatului că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obținerea și stocarea în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare a profilului genetic”, este decizia magistraților.
De asemenea, tânărul trebuie să achite și daune materiale și morale rudelor celui decedat. Decizia nu este definitivă. „(…) admite acțiunea civilă formulată de Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea și în parte acțiunea civilă formulată de celelalte părți civile și obligă pe inculpat să plătească despăgubiri civile după cum urmează: – părții civile M(…) Laurențiu (…) suma de 13.200 lei cu titlu de daune materiale; – parții civile M(…) Laurențiu (…) suma de 10.000 euro în echivalent lei la data plății, părților civile M(…) Bianca și M(…) Felix suma de câte 5.000 Euro în echivalent lei la data plății pentru fiecare și părților civile M(…) Emanuel, M(…) Iosif, B(…) Geanina, M(…) Marius și M(…) Laurențiu (…) suma de câte 3.000 Euro în echivalent lei la data plății pentru fiecare cu titlu de daune morale; – părții civile Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea suma de 87,20 lei cu titlu de daune materiale. Respinge, ca nefondate, celelalte pretenții civile formulate de părțile civile (…) obligă pe inculpat să plătească statului cheltuieli judiciare avansate de acesta, în sumă de 3.500 lei, din aceste cheltuieli avansate de stat suma de 2.078 lei reprezintă taxa pentru raportul de expertiză medico-legală (autopsie). Constată că inculpatul a fost asistat de avocat ales în faza camerei preliminare și în faza judecății. (…) Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 11.05.2018”, este decizia instanței de judecată.

Adolescentul a fost lovit în zona cervicală

În acest dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au dispus trimiterea în judecată a principalului suspect, Alexandru Cosmin  R., de 19 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
Conform rechizitoriului, la data de 1 septembrie 2017, în timp ce se afla pe un drum județean din comuna Ploscuțeni, inculpatul a alergat după victimă și a lovit-o pe aceasta în zona cervicală, împrejurare în care victima a căzut pe asfalt. Aceasta a fost lovită și după ce a căzut, cu pumnii și picioarele în spate și cap, apoi a fost abandonată în șanțul din dreptul unui imobil, unde a fost găsită în dimineața zilei de 2 septembrie.
Din anchetă a rezultat că inculpatul și victima se cunoșteau, iar între cei doi au mai existat incidente, unele dintre ele violente, starea conflictuală culminând în seara zilei de 1 septembrie 2017. La data amintită, victima mergea pe o stradă din comună, iar pe drum s-a întâlnit cu doi colegi de școală și cu o altă persoană. Grupul și-a continuat deplasarea, iar la un moment dat pe lângă ei a trecut o mașină în care se afla inculpatul. La solicitarea acestuia, șoferul mașinii a încetinit și apoi a oprit mașina. Inculpatul s-a dus către victimă, iar când adolescentul l-a văzut pe inculpat a luat-o la fugă. Inculpatul a fugit după el și în aproximativ 50 de metri l-a prins pe băiatul de 16 ani, pe care l-a lovit în zona cervicală, rupându-i practic gâtul.
La un moment dat, în zonă a apărut o mașină, moment în care șoferul autoturismului din care a coborât inculpatul a realizat că pot exista martori la incident, victima fiind căzută în mijlocul străzii. Prin urmare, șoferul a coborât din autoturism, a luat victima și a mutat-o pe marginea drumului, în apropierea șanțului. Apoi, șoferul și inculpatul au plecat. Au plecat și cei trei tineri cu care se afla victima, speriați fiind de cele întâmplate.
După ceva timp, inculpatul și șoferul au revenit în zona în care tânărul de 16 ani a fost lovit, dar nu l-au mai găsit pe acesta pe marginea drumului. Ei au crezut că băiatul de 16 ani s-a ridicat și a plecat, motiv pentru care și ei și-au continuat deplasarea.

Trupul neînsuflețit al victimei, găsit în ziua următoare

Trupul neînsuflețit al băiatului de 16 ani a fost găsit a doua zi  dimineața, în jurul orei 7.00, de către o persoană din localitate care își ducea vaca la păscut. Oamenii, care inițial au crezut că băiatul a băut și nu a mai putut ajunge acasă, și-au dat seama că lucrurile stau altfel și au dat imediat alarma. La fața locului a ajuns un echipaj medical, dar și mai mulți polițiști pentru a efectua cercetarea la fața locului. În aceeași zi, anchetatorii au ajuns și la principalul suspect, care după audieri a fost reținut și apoi arestat preventiv.
Tânărul de 19 ani a recunoscut fapta. A spus că a lovit victima de două ori, negând că a mai lovit-o și după ce aceasta a căzut. El a adăugat că nu a realizat intensitatea loviturilor pe care i le-a aplicat victimei.
Băiatul a mai fost cercetat inclusiv în anul 2013, tot pentru lovire. Atunci, dosarul nu a ajuns în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here