De mâine încep testările elevilor de clasa a IV-a, în cadrul evaluărilor naționale

0
623


După ce elevii de clasa a II-a au spart gheața emoțiilor susținerii evaluărilor naționale, săptămâna aceasta a venit rândul elevilor de clasa a IV-a.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale (MEN), pe 15 mai va avea loc evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar, la finalul clasei a IV-a, la limba și literatura română, iar pe 16 mai testarea cunoștințelor la matematică. Lor le vor urma elevii claselor a VI-a, care  vor susține evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (clasele V-VI) în zilele de 23 mai (limbă și comunicare) și 24 mai (matematică și științele naturii). 
Sălile în care se susțin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii își desfășoară activitatea în mod obișnuit. Acestea vor fi adaptate în prealabil, după caz, în funcție de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.
Precizăm că testele sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unității de învățământ, de cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.
Părinții trebuie să știe că rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/ nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei, decât la solicitarea expresă a părinților sau tutorilor. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/ reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.
Evaluarea Națională 2018 pentru clasa a VIII-a este mai elaborată, aceasta urmând să debuteze pe 11 iunie cu proba scrisa la Limba și Literatura Română. Urmează Matematica, pe 13 iunie, și Limba și literatura materna, pe 14 iunie. Rezultatele vor fi anunțate pe data de 19 iunie. În aceeași zi se pot depune și contestații. Înscrierile pentru Evaluarea Națională 2018 la clasa a VIII-a se fac în perioada 4 – 8 iunie. Amintim faptul că anul școlar pentru clasa a VIII-a se va încheia vineri, 8 iunie. Rezultatele de la evaluarea națională la clasa a VIII-a contează la admiterea la liceu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here