CANNES 2018: Jean-Luc Godard ”crede” că va face în continuare filme

0
338


Jean-Luc Godard ”crede” că va face în continuare filme dacă va ”putea”, a declarat legendarul cineast cu ocazia unei videoconferințe de presă inedite care a avut loc sâmbătă în cadrul Festivalului de la Cannes, unde regizorul se află în competiția pentru trofeul Palme d’or, informează AFP. Întrebat dacă va face în continuare filme, regizorul franco-elvețian în vârstă de 87 de ani a răspuns: ”Da, cred că da, dacă voi putea. Nu depinde cu adevărat de mine, depinde de picioarele mele și foarte mult de mâinile mele și un pic de ochii mei”, a adăugat cineastul.
Godard, care nu a fost prezent vineri la proiecția filmului său ”Le Livre d’image”, a răspuns timp de trei sferturi de oră întrebărilor jurnaliștilor într-o conferință de presă la distanță, prin intermediul aplicației pentru apeluri video FaceTime. În timpul acestei apariții inedite, legendarul cineast al Noului Val, care trăiește în Elveția, a vorbit despre cel mai recent film al său, creație greu de încadrat într-un gen și care evocă lumea arabă și războiul, dar și despre cinematografie în general sau despre momentul mai ’68.
La cincizeci de ani de la mișcările de protest din mai ’68, în timpul cărora regizorul a participat la acțiunea de întrerupere a proiecțiilor Festivalului de la Cannes din solidaritate cu mișcarea studenților și muncitorilor, Godard a evocat moartea lui Pierre Overney, muncitorul militant maoist ucis în 1972 de un agent de securitate al Renault. ”Iată ce îmi amintesc despre ’68”, a adăugat cineastul, evocându-l pe Gilles Tautin, liceanul maoist care s-a înecat în Sena în iunie 1968 încercând să scape de tirurile de armă ale jandarmilor, și pe ”zadiști”, militanții care au protestat timp de mai mulți ani în apropiere de Nantes împotriva proiectului de construcție a unui aeroport, proiect care a fost abandonat recent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here