Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO: Vranceaqua, etapa a II-a: aproape UN MILIARD de lei pentru alimentări cu apă și canalizare


    Jumătate dintre localitățile județului vor avea rezolvată problema alimentării cu apă și a canalizării în următorii trei ani prin proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”. Proiectul are o valoare de peste 941 milioane lei, din care peste 800 milioane lei este contribuția europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Adică mai mult decât dublu față de prima etapă a programului derulat de administrația județeană, prin care au fost realizate lucrări de anvergură la nivelul municipiului Focșani, comunelor Golești, Cîmpineanca, municipiului Adjud, orașelor Panciu, Odobești și Mărășești. De această dată, obiectivul proiectului este asigurarea utilităților în mediul rural, în zonele cu minim două mii de locuitori echivalenți, condiție impusă de autoritățile europene. Prezentarea proiectului a fost realizată, ieri, de directorul Companiei de Utilități Publice SA Focșani, Gheorghe Vasilescu.
    Acesta a arătat că proiectul constă în investiții pentru tratarea și distribuția apei, colectarea și epurarea apelor uzate și toate vor avea drept rezultat conectarea la aceste sisteme a tuturor cetățenilor din aceste zone. Scopul proiectului este de „a îmbunătăți sectorul de apă uzată în vederea conformării cu Directivele Europene pentru zonele de peste 2000 locuitori echivalenți, precum și pentru crearea sistemelor pentru alimentarea cu apă a localităților județului Vrancea în vederea conformării cu Directivele europene”.

Va fi rezolvată problema apei în zona turistică Lepșa-Greșu

    Acolo unde aceste condiții nu au putut fi îndeplinite va fi responsabilitatea autorităților locale să caute soluții de finanțare pentru realizarea acestor utilități. Prin acest proiect vor fi localități care vor avea pentru prima dată alimentară cu apă, canalizare. De exemplu va fi rezolvată problema apei în zona turistică Lepșa-Greșu, unde vor fi realizate stație de captare, transport și distribuție a apei, rețea de canalizare cu stație de epurare. Un alt beneficiu este rezolvarea problemei alimentării cu apă în comunele unde în perioada secetoasă se distribuie apă cu program. Directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, a explicat că, din cauza calității apei, vor fi folosite doar două surse de apă, de la Focșani și Odobești. Din aceste două surse apa va fi distribuită către celelalte localități, cu rezervoare de înmagazinare a apei care vor permite asigurarea unui debit suficient pentru nevoile cetățenilor. Din sursa de la Odobești, de la Babele, apa va fi trimisă până la Bordești iar de la Focșani va ajunge până la Măicănești.
    De menționat că instalațiile de canalizare vor prelua doar apa uzată din gospodării, nu apa meteorică, de la ploi. Va fi o situație diferită de la Focșani, unde apa meteorică este colectată tot de sistemul de canalizare. Tot la Focșani, extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în cartierele rezidențiale pregătite în zona fostelor livezi de la Pomicola se va realiza doar acolo unde drumurile de acces sunt în domeniul public. Acolo unde prin proiectele imobiliare nu este prevăzut acest lucru va rămâne în sarcina dezvoltatorului imobiliar să asigure aceste utilități către beneficiari.

Crește perioada de garanție a lucrărilor

    În cifre, proiectul Vranceaqua, etapa a doua, înseamnă 162 kilometri aducțiuni de apă, lucrări de extindere și reabilitare la 20 surse de apă, 14 stații de tratare a apei, 46 rezervoare de înmagazinare a apei, 15 stații de pompare și 109 kilometri rețele de distribuție. La sistemul de canalizare vor fi lucrări la 256 kilometri rețele, 70 stații pompare ape uzate, 113 kilometri rețele de refulare și 3 stații de epurare, din care două sunt noi. O noutate față de prima etapă a programului este termenul de garanție mai mare impus constructorilor. Directorul CUP a arătat că pentru investițiile de acum este stabilită o perioadă de garanție de 36 luni, față de 12 luni. Această modificare a fost impusă deoarece s-a constatat că este nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru tasarea carosabilului și a da posibilitatea firmelor să respecte normele tehnice.
Lucrările din cadrul acestui proiect se vor derula în perioada 2018-2022, în 38 de localități din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori. 
    Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate. În total, Compania de Utilități Publice SA Focșani a scos la licitație zece contracte subsecvente proiectului Vranceaqua. Contractul de finanțare pentru Vranceaqua, etapa a II-a, are o valoare de 248 milioane de euro iar la finalul proiectului, județul Vrancea va fi printre cele mai evoluate județe din țară din punct de vedere al alimentării cu apă și al canalizării. Primele două contracte au fost deja adjudecate, au fost semnate actele cu asocierile de firme care au câștigat licitațiile și urmează procedurile pentru începerea lucrărilor. De menționat că responsabilii de la CUP au luat legătura cu primăriile localităților unde vor fi realizate lucrări prin Vranceaqua astfel încât să fie corelat graficul lucrărilor cu investițiile care sunt propuse la nivel local pentru reabilitarea străzilor. Scopul este de a evita situațiile în care o primărie reabilitează un drum chiar înainte de a fi realizate lucrări la alimentarea cu apă și canalizare, ceea ce ar presupune încă un șantier și refacerea asfaltării.

Stație de epurare zonală la Măicănești

    Primul contract de lucrări a fost încheiat cu asocierea de firme MBM Decor Instal – Rotary Construcții București. Perioada de execuție este de 38 luni și încă 36 luni, perioada de garanție. Proiectul prevede realizarea unui sistem zonal de alimentare cu apă la Focșani; lucrări în sistemul de alimentare cu apă Suraia; dispecerizarea și monitorizarea sistemului regional de apă zona Măicănești. Lucrări în sistemele menționate mai sus vor fi realizate la sistemele de alimentare cu apă din localitățile Focșani, Milcovul, Gologanu, Răstoaca, Tătăranu, Vulturu, Nănești, Măicănești, Biliești. În cadrul acestor lucrări vor fi reabilitate patru rezervoare de apă, stația de pompare, stația de tratare a apei, în Focșani. În celelalte localități menționate mai sus vor fi realizate lucrări de racordare la conducta de aducțiune zonală, construirea unor rezervoare de înmagazinare, construirea unor stații de pompare tip booster, a unor stații de tratare a apei. De asemenea, va fi construit un sediu dispecerat și va fi realizat un sistem complex de monitorizare a sistemului regional de apă și apă uzată. Totodată, va fi  construită o stație de epurare la Măicănești. Valoarea estimată, fără TVA a acestui contract este de aproape 79 de milioane de lei.

Alimentări cu apă și canalizări

    Asocierea firmelor Tancrad – Vega 93 Galați va executa lucrări la contractul referitor la rețelele de apă și canalizare în gruparea Focșani 1, în cadrul căruia vor fi realizate rețele de apă și canalizare în localitățile Focșani, Cîrligele, Cotești, Gologanu, Milcovu, Răstoaca, Vînători. Valoarea totală estimată fără TVA este de 126 milioane de lei. La Focșani vor fi executate reabilitări a rețelelor de apă pe o lungine de 15 kilometri și extinderi a rețelelor de apă pe o lungime de 7,4 kilometri. În ceea ce privește sistemul de canalizare, vor fi realizate lucrări pe o lungime de 3,6 kilometri, extinderi de rețele pe o lungime de 9,1 kilometri. Va fi extinsă rețeaua de refulare și stația de pompare a apelor uzate. La Cârligele va fi extinsă rețeaua de canalizare pe o lungime de 10,3 kilometri, cu stații de pompare ape uzate și conducte refulare. La Cotești proiectul prevede extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 12,05 kilometri, cu stații de pompare ape uzare, conducte refulare. În comuna Milcovul sunt prevăzute lucrări de extindere a rețelei de canalizare cu o lungime de 9,2 kilometri, cu stații pompare ape uzate și conducte refulare. La Răstoaca, prin proiect sunt lucrări de extindere a rețelei de canalizare pe o lungime de 6,3 kilometri, cu stație pompare ape uzate și conducte refulare. Lucrări complexe sunt prevăzute în comuna Vînători. La sistemul de alimentare cu apă sunt prevăzute lucrări de extindere a aducțiunii pe o lungime de 4,3 kilometri și o extindere a rețelelor de apă pe o lungime de 11,2 kilometri. Tot aici, la sistemul de canalizare sunt prevăzute lucrări de extindere a rețelei pe o lungime de 8,5 kilometri, cu o stație de pompare ape uzate și conducte refulare.

„Până la finalul anului 2022, Vrancea va avea un standard modern de apă și canalizare”

    Primele două contracte de execuție au fost semnate, săptămâna trecută, în prezența președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Acesta arăta la acel moment că au fost făcute toate eforturile pentru a finanța etapa a doua a proiectului Vranceaqua prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) în perioada 2014-2020. Eforturile au dat rezultate iar CUP Focșani a semnat primele contracte de lucrări din România prin POIM. „Investițiile pentru asigurarea apei curente și a rețelelor de canalizare în localitățile județului au fost și sunt o prioritate pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean și de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua. În această calitate am făcut toate demersurile și am obținut finanțările necesare pentru ca, până la finalul anului 2022, Vrancea să aibă un standard modern de apă și canalizare. Iată că proiectele pe care le-am anunțat cu ani în urmă încep să devină realitate și prin aceasta dorim să creștem calitatea vieții vrâncenilor. Aceste proiecte situează Vrancea printre cele mai evoluate județe din țară din punct de vedere al alimentării cu apă și al canalizării”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?