Sorina Pintea: Lucrăm acum la lista de medicamente de interes strategic

0
282


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat luni că se lucrează la lista de medicamente de interes strategic, care va fi realizată după mai multe criterii. „(…) Lucrăm acum la lista de medicamente de interes strategic, mai exact acele medicamente necesare pentru asigurarea stării de sănătate a populației prin stocuri adecvate. Comisiile de specialitate lucrează deja la această listă, care va fi realizată după criterii clare precum: relevanța patologiei din punct de vedere al sănătății publice, prevalența patologiei, dovezile privind eficacitatea și siguranța clinică, raportul cost-eficiență și costul”, a spus Pintea la Camera Deputaților la dezbaterea moțiunii simple pe sănătate depusă de PNL.
Pintea a precizat că va continua actualizarea listei cu medicamente compensate și gratuite, astfel încât să se ofere soluții pacienților pentru care nu există metode de tratament satisfăcătoare. „(…) Ce nu se poate achiziționa pe o procedură normală le vom aduce pe nevoi speciale”, a susținut ministrul. Potrivit ministrului, Guvernul va găsi soluții pentru ca veniturile personalului din sănătate să fie cel puțin la nivelul lunii februarie 2018. „(…) Stimați parlamentari, vă rog să analizați cu atenție legislația în vigoare. Nu este ilegal acordarea de stimulente pentru acele categorii de personal ale căror venituri au fost diminuate începând cu luna martie. Legea Sănătății, prin articolul 193, prevede această măsură cu acordul coordonatorilor principali de credite, iar ordonanța de urgență 90 interzice acordarea de premii, nu de stimulente”, a spus Pintea.
Ea a afirmat că și-ar dori ca sumele alocate medicinei primare să fie mai consistente, pe măsura importanței acestui domeniu de asistență, însă trebuie să se țină cont și de resursele de care România dispune. „Trebuie să eficientizăm cheltuielile în sistem ca să putem dispune de mai multe fonduri, inclusiv pentru a putea crește finanțarea asistenței medicale primare”, a declarat demnitarul.
Pintea a mai spus că în prezent sunt disponibile pe piață cinci tipuri de imunoglobulină. „Spitalele pot comanda produsele necesare de la Unifarm. Este foarte important că producătorii au început să revină pe piața românească în urma măsurilor luate de Guvernul României”, a arătat Sorina Pintea. Ea a spus că accesul pacienților la medicamente compensate și gratuite în România poate fi comparat cu cel din alte state europene dezvoltate, chiar dacă finanțarea „este mult mai mică”. „(…) Pe site-ul MS se află în transparență decizională un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede introducerea altor 14 molecule noi, printre care se află și imunoglobulina cu administrare subcutanată, solicitată de pacienți pentru modul mai ușor de administrare. Alte cinci molecule aflate pe listă din acest proiecte sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice. Astfel, anul acesta pacienții oncologici vor avea la dispoziție opt molecule inovatoare pentru tratamentul unor diverse tipuri de cancer. (…) Pe proiectul de act normativ aflat în transparență se regăsesc molecule noi și pentru tratamentul psoriazisului, boala Gauche, HIV SIDA și diabet zaharat”, a mai declarat ministrul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here