Bebelușul de 5 luni, care a murit din cauza RUJEOLEI, fusese văzut de un medic infecționist care a recomandat rămânerea la domiciliu

0
4083


    Copilul în vârstă de  5 luni, din Vrancea, care a murit din cauza rujeolei, se afla la domiciliu, în comuna Bălești și nu internat într-o unitate spitalicească. Potrivit unor surse medicale, bebelușul, care se afla în grija bunicilor, fiind abandonat de mamă, ar fi fost internat în secția Pediatrie, cu 10 zile înainte de apariția rujeolei. După externare, la domiciliu, a izbucnit erupția specifică bolii. Sursele medicale ne-au precizat că bebelușul a fost văzut de medicul infecționist, dar, pentru că prezenta o formă ușoară a bolii, fără complicații, s-a recomandat ca acesta să rămână la domiciliu și să revină la spital, dacă vor apărea probleme. În dimineața zilei de 28 aprilie, în jurul orei 4.00, bunicii ar fi constatat ca micuțul se simte rău și au chemat ambulanța. Până la sosirea ambulanței însă, bebelușul a decedat.
      Reamintim că un copil în vârstă de 3 luni din Iași și un altul în vârstă de 5 luni din Vrancea au murit din cauza rujeolei, numărul deceselor ajungând la 52. Copiii nu erau vaccinați, întrucât primul vaccin ROR se face la 9 luni. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de la debutul epidemiei s-au înregistrat 12.799 de cazuri de rujeolă, în ultima săptămână fiind raportate 151 de cazuri nou confirmate în București și în 18 județe, cele mai multe fiind în județul Vrancea (32).
    Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă foarte contagioasă. Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul și la început pot fi confundate cu o răceală obișnuită: secreții nazale, tuse și febră mică. Pe măsură ce boala progresează și în special între a treia și a șaptea zi de la debut, temperatura crește până la 39-41 de grade Celsius, iar pe corp apare o erupție caracteristică, reprezentată de pete roșii, care persistă de la 4 la 7 zile. Rujeola duce deseori la complicații, care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi encefalita, pneumonia sau infecții ale urechii. Pot apărea diaree severă și deshidratarea secundară, iar orbirea poate fi una dintre sechelele rujeolei. Vaccinul ROR protejează copilul de trei boli: rujeolă, oreion și rubeolă. Copilul trebuie să primească prima doză de vaccin ROR atunci când împlinește 1 an, iar pe cea de-a doua la vârsta de cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here