Cazul de ANTRAX de la Măicănești a fost CONFIRMAT de laborator

0
2395


    Crescătorul de animale din comuna Măicănești, un bărbat în vârstă de 80 de ani, care în urmă cu două săptămâni a fost internat cu suspiciune de antrax, a fost externat. Proprietarul de oi a fost internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani. Acesta a fost izolat, suspiciunea fiind de antrax cutanat, o formă a bolii mai puțin gravă decât antraxul pulmonar sau cel gastro intestinal. Boala s-ar fi transmis de la animalele bolnave. Potrivit unor surse oficiale, analiza de laborator confirmă antrax-ul în cazul său și o infirmă în ceea ce-l privește pe fiul său.  
    Bărbatul ar fi intrat în contact cu oile bolnave, în perioada în care animalele s-ar fi aflat acasă, din luna decembrie și până în apropierea Paștelui. El ar fi încercat să trateze animalul la care a descoperit boala, tăindu-i urechea, apoi, când animalul a murit, ar fi dat carnea la câini. Medicii au mai recoltat probe și de la fiul său, dar prima analiză de laborator infirmă suspiciunea de antrax. Acesta prezenta o leziune unică, similară semnelor de antrax, iar medicii au decis să-i recolteze probe și lui și, de asemenea, să-i administreze tratament cu antibiotic. Atât fiul cât și tatăl său s-au aflat sub tratament cu antibiotic. Potrivit surselor medicale, evoluția în cazul ambilor este una favorabilă. Bătrânul prezenta o formă de antrax cutanat, aceasta fiind și cea mai ușoară formă a bolii, cu o mortalitate între 5-20%, doar dacă este netratat.
    Până la finalizarea raportului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, medicii veterinari vor menține restricțiile în zona Măicănești. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea a dispus aplicarea unui plan de măsuri cu restricții pentru zona Măicănești, în scopul de a preveni răspândirea bolii dacă rezultatul probelor este pozitiv. De asemenea, o echipă de la DSVSA Vrancea a supravegheat animalele din zonă, pentru a vedea dacă apar semnele clinice ale bolii sau cazuri de mortalitate. A fost verificată vaccinarea la animalele de la stâni iar adăparea acestora se asigură cu o cisternă de la o mașină de pompieri pusă la dispoziție de Primăria din Măicănești. Directorul executiv al DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, a arătat că se fac inspecții zilnice la animalele de la stână, laptele colectat este sigilat și transportat la o unitate autorizată pentru neutralizarea lui și au fost instituite interdicții pentru vânzarea animalelor de la stâni.
        Nu în ultimul rând, a fost interzisă organizarea târgului săptămânal de animale din zonă, pentru speciile bovine, ovine, porcine, cabaline. Directorul DSVSA a subliniat că manifestările clinice nu confirmă existența focarului de boală la animale dar decizia ridicării sau nu a restricțiilor va fi luată după ce se va primi rezultatul oficial de la probele trimise la laborator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here