O curte de apel americană a decis că un macac nu poate să pretindă drepturi de autor asupra unui selfie pe care l-a făcut atunci când a declanșat aparatul de fotografiat al unui naturalist britanic pe o insulă indoneziană, informează AFP. Această decizie, pronunțată luni, ar putea să reprezinte punctul final al unui spectaculos litigiu juridic, prezentat pe larg în presa internațională. Chipul maimuței, afișând o grimasă (sau un zâmbet) care îi expunea toți dinții, a devenit unul dintre cele mai cunoscute selfie-uri de pe planetă.
Procesul a ridicat și o problemă inedită de drept, întrucât o renumită asociație care militează pentru cauza animalelor, PETA, a susținut că abilitatea unei primate de a realiza o fotografie dovedește faptul că aceasta este o ființă cu o gândire complexă, care merită să beneficieze de legislația din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.
Totul a început în 2011 pe insula Sulawesi din Indonezia, când un macac negru cu creastă a furat aparatul de fotografiat al naturalistului britanic David Slater și a apăsat pe butonul declanșator. David Slater, un fotograf specializat în imagini cu cadre naturale, a reușit să își recupereze aparatul de fotografiat și a publicat apoi imaginile realizate de acea maimuță, care a primit prenumele Naruto. Acele fotografii excepționale au făcut ocolul planetei, fiind preluate de numeroase ziare, reviste, site-uri și emisiuni de televiziune. Litigiul juridic a început atunci când Fundația Wikimedia, o bancă de date online care nu sunt grevate de drepturi de autor, a refuzat să retragă din colecția sa acel selfie făcut de Naruto.
Organizația PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) s-a alăturat dezbaterilor pe această temă. PETA a sesizat instanța americană afirmând că, întrucât macacul a realizat imaginile respective, el deține drepturile asupra lor, „așa cum s-ar întâmpla în cazul unui om”. Demersul PETA a fost oprit în primă instanță de un judecător în septembrie 2017, iar David Slater a acceptat să doneze 25% din viitoarele sale venituri obținute de pe urma selfie-ului lui Naruto unor organizații care protejează habitatul macacilor cu creastă din Indonezia.
Curtea de Apel din California a decis luni pentru a doua oară împotriva PETA, estimând că încălcarea drepturilor de autor nu poate fi denunțată decât de ființe umane. Cei trei magistrați de la Curtea de Apel din California au acuzat PETA de „însușire a cazului”. „PETA pare că îl folosește pe Naruto împotriva voinței sale, ca pe un pion pentru a-și atinge obiectivele ideologice”, au scris magistrații americani, a căror decizie a fost luată în unanimitate. În schimb, PETA afirmă că instanța californiană „a trecut pe lângă adevăr”. Macacul „este victima unei discriminări pur și simplu pentru că este un animal non-uman”, au comentat reprezentanții PETA.