Anul 2018, anul Centenar. Mărășești, pământ al jetfei, martor tăcut al nemuririi miilor de luptători care s-au jertfit pentru neam și țară, pentru credință și libertate, pentru unitate și independență.
Col.(r.) Ion Durnescu, cetățean de onoare al orașului Mărășești, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, decorat pe front cu Virtutea Militară clasa a II-a și cu medalia Bărbăție și credință cu spade clasa a II-a. Acesta s-a născut pe 25 aprilie 1923 în comuna Scurta, județul Bacău. A terminat Liceul Tehnic din Bacău, după care s-a angajat la Fabrica de zahăr din Sascut. Destinul său însă s-a schimbat complet când, din dragoste de țară, în 1943, a ales să urmeze Åcoala de Subofițeri de Artilerie de la Făgăraș. Prins în vâltoarea evenimentelor din 1944, pe atunci sergentul major Ion Durnescu a fost înrolat în Regimentul 11 Artilerie din Focșani și trimis pe front, având funcția de comandant de secție tunuri. Pe front a participat, cu mult curaj și vitejie, la luptele duse pentru eliberarea Bucureștiului, ca apoi să participe, tot în cadrul Regimentului 11 Artilerie, la luptele pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei până la data de 09.05.1945, când Germania a capitulat. În timpul luptelor din Cehoslovacia, în localitatea Nove Mesto nad Vahom a fost grav rănit și la 5 mai 1945 a fost internat într-un spital de campanie dislocat în aceeași localitate, unde a stat timp de trei luni. Ulterior, a fost transportat la București, unde a mai fost spitalizat pentru încă cinci luni, după care a fost clasat medical cu serviciu auxiliar. De-a lungul timpului, col. (r.) Ion Durnescu a primit numeroase distincții militare și civile în semn de recunoaștere a meritelor domniei sale în lupta antifascistă. Ca urmare a faptelor sale de vitejie, la data de 08 iunie 2007, președintele Slovaciei l-a declarat pe col. (r.) Ion Durnescu Cetățean de Onoare al orașului Nove Mesto nad Vahom.
Anul 2018, anul Centenar, Mărășești, 25 aprilie 2018. Aniversarea a 95 de ani de viață a Col.(r.) Ion Durnescu a avut loc la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” sub patronajul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Vrancea. Evenimentul a fost organizat de către director prof. Daniela Iacob, prof. Sanda Burlacu, prof. Emilia Costache, prof. Gabriela Murariu, consilier educativ prof. Ionela Andrei și prof. documentarist Anamaria Zaharia. Astfel, anul acesta, data de 25 aprilie a avut o dublă semnificație pentru instituția de învățământ: sărbătorirea Col.(r.) Ion Durnescu – veteran de război, dar și marcarea în avans a Zilei Veteranilor de Război.
În deschiderea evenimentului comandantul Brigăzii 8 Larom „Al.I.Cuza” Focșani, general de brigadă Ciprian Marin, a oferit placheta de onoare Col.(r.) Ion Durnescu, alături de reprezentantul Batalionului 469 Sprijin Logistic Putna, lt.col. Damian Virgil, care a oferit, pe lângă placheta de onoare și diploma aniversară. Aceștia au fost însoțiti la evenimentul aniversar de către plt. maj. Tudorel Panaite, plt. maj. Petruț Gogu, plt. adj, pr. Costin Stanciu, lt.col. Cristian Dumitrașcu. Din partea Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Filiala Buzău „Mareșal Alexandru Averescu”, col. (r.) Voicu Radu a oferit Col.(r.) Ion Durnescu diploma de membru de onoare și diploma aniversară. Alți reprezentanți prezenți la eveniment au fost col.(r.) Cristian Gheorghe, col.(r.) Cornel Mihăeș și col. (r.) Tănase Mircea.
În continuarea evenimentului aniversar un grup de elevi ai claselor V-XII din cadrul Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești – Cotîrleț Ana Maria, Lazăr Raul, Lupu Alexandra, Costache Miruna, Ciobotariu Alexia, Filip Adrian, Buzenche Elena, Monac Mara Călina și Ștefan George – au prezentat un moment literar-artistic deosebit; poezii ca „Nu plânge, maică Românie”, „Crezul” – de Radu Gyr, „Se sting veteranii” și cântece ca „Cântă cucul”, „Basarabia”, au răsunat în sala de festivități a instituției de învățământ. De asemenea, au fost realizate expoziția temporară „29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război” și au fost prezentate filmul documentar de scurt -metraj „Armata Română în al Doilea Război Mondial” și prezentarea electronică „Pentru Patrie și Onoare, col. (r.) Ion Durnescu”.
La finalul evenimentului și instituția de învățământ organizatoare a oferit col. (r.) Ion Durnescu diploma de onoare și broșură aniversară pe fundalul unui „La mulți ani!” călduros din inimile celor prezenți, elevi și profesori, reprezentanți ai Asociației Veteranilor de Război Filiala Mărășești și ai Asociației „Uniunea Veteranilor de Război și a Urmașilor Veteranilor”: Silvia Sarivan, prof. Georgeta Suditu, Chilian Ștefan, Toader Drăgan, Chicior Valerică, Măgdălinoiu Dumitru și alți invitați, cetățeni ai orașelor Mărășești și Focșani.
La mulți ani cu sănătate col. (r.) Ion Durnescu! Recunoscători vă suntem noi și patria!
Organizatorii