Un învățător vrea să apere comunitatea de „criminalii” pomilor

0
1323


    Tăierea arborilor de pe marginea drumurilor locale din Urechești îi nemulțumește pe localnici. Profesorul din Urechești, Gheorghe Dorobanțu, spune că sunt tăiați arbori sănătoși, în plin rod printr-o decizie luată ad hoc de primar și Consiliul local din comună. Motivul tăierilor arborilor ar fi lucrările de amenajare a drumurilor din comună. Profesorul spune că a discutat cu autoritățile locale pentru a găsi o rezolvare pe care amiabilă. Fără niciun rezultat. Profesorul Dorobanțu a semnalat cazul tăierilor de arbori inclusiv la Garda de Mediu Vrancea.

    „Bună ziua,
    Vă scriu în speranța că doar presa din România mai poate face ceva pentru oamenii acestei țări, pentru adevărații gospodări ai satelor noastre, și-așa îmbătrânite și depopulate!
     În anul centenarului Unirii, an în care cu surle și trâmbițe se încearcă revigorarea spiritului național și a tradițiilor românești, an în care încercăm să plantăm cât mai mulți copaci, să îmbrăcăm pământul deșertificat al țării, în comună Urechești, județul Vrancea, sub masca rigidă și perfidă a realizării unor proiecte europene, ce ar trebui să crească bunăstarea cetățenilor comunei, Primarul în frunte cu membrii Consiliului local, decid să DECIMEZE zeci de pomi fructiferi aflați în plin rod, în plină floare, pomi pe care nu i-a plantat nici Primăria și niciun membru al acestui Consiliu Local!!! Acești pomi nu stau în calea „realizării” proiectului „Modernizare drumuri de interes local Comuna Urechești județul Vrancea”, proiect care nu are prevăzut în acordul de mediu tăierea vreunui pom, așa cum este publicat pe site-ul APM Vrancea și nici în vreo hotărâre a Consiliului Local Urechești! Doar TREBUIE tăiați că așa doresc cei aflați la conducerea comunei! 
     Dumnealor nu știu și nici nu vor să știe că nu ești om în această viață dacă nu sădești un pom și nu crești și educi un copil!
     În marile orașe se cheltuie bani buni din bugetele locale pentru a planta livezi urbane, vezi Livezile Grădinescu de exemplu, iar acolo unde există deja, ne grăbim să luăm decizia în a tăia pomii fructiferi de 15 ani, sănătoși, în plin rod, în floare…. este inadmisibil să mai putem înghiți la infinit asemenea mizerii!
     Nu se mai poate!

     Vă scrie cu disperare, un fiu al satului vrâncean, născut și crescut aici de 4 generații, învățător de peste 45 ani al atâtor generații de copii, cred eu respectat de adevărații gospodări ai comunei mele, dar neputincios în fața evidenței!
     V-am scris dumneavoastră, după ce în prealabil am discutat cu autoritățile locale ale comunei pentru a găsi rezolvare pe cale amiabilă. Nu suntem împotriva realizării proiectelor ce vin în sprijinul comunităților, ne dorim ca satele românești să prospere, să arate că cele din Europa, dar nu distrugând ceea ce există deja ci îmbunătățind, aducând plus valoare, așa ar trebui să gândească orice edil din această țară.
     În încercarea disperată de a ne apăra comunitatea de „criminalii” pomilor, am făcut sesizare și către Garda de Mediu a județului Vrancea, dar nu știm în ce măsură vor ajunge la timp!
     Dacă instituțiile statului și legile din România așa înțeleg să fie aplicate, atunci nu pot decât să mă supun lor și să le respect în consecință, dar dacă mai credeți și dumneavoastră în ceea ce este corect și drept pe această lume, vă rog respectuos să ajutați comunitatea noastră în acest demers, prin pârghiile pe cale le dețineți.

Cu respect,

Dorobanțu Gheorghe
Profesor clasele I-IV
Fiu al satului vrâncean Urechești, județul Vrancea”

    Contactat telefonic, primarul din Urechești, Nistor Bratosin, spune că acest proiect cu finanțare europeană are toate avizele necesare, inclusiv de la autoritățile de mediu. Primarul afirmă că vor fi tăiați doar arborii de pe domeniul public unde vor fi construite șanțuri betonate pentru scurgerea apei. „Este un proiect european pentru modernizarea drumurilor comunale care prevede asfaltare precum și șanțuri betonate. Nu vor fi tăiați arborii de pe proprietatea oamenilor. Sunt copacii de pe domeniul public. Noi trebuie să eliberăm terenul pentru lucrările care vor fi executate. Am discutat cu domnul Dorobanțu și spunea să mutăm asfaltul cu jumătate de metru. Nu putem face asta, este un proiect realizat de specialiști care trebuie respectat. Sunt condiții stricte care trebuie respectate”, ne-a spus primarul Nistor Bratosin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here