O nouă strategie națională pentru tinerii post-instituționalizați trebuie elaborată, a fost principala concluzie a dezbaterii organizate luni, la Palatul Parlamentului, de deputatul Gabriela Podașcă, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției (ANPDCA) și cu reprezentanți ai Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI), cu susținerea UNICEF în România.
Potrivit statisticilor prezentate la discuții, în România aproximativ 55.000 de copii și tineri se află în sistemul de protecție a copilului – dintre care 34.000 sunt integrați în sistemul de tip familial. Potrivit reprezentanților autorităților din domeniu, mulți dintre aceștia privesc cu neîncredere spre ceea ce are să le ofere lumea din afara mediului în care s-au dezvoltat – de la deprinderea unor abilități de viață independentă, până la grija de a-și găsi un loc de muncă prin intermediul căruia să își asigure cheltuielile zilnice de bază – masă și cazare – acești tineri par să întâlnească obstacole la tot pasul.
Din discuții s-a mai desprins necesitatea existenței unui dialog și a colaborării între decidenții politici, indiferent că este vorba despre Guvern, Parlament sau autorități locale – ca singură metodă de a-i sprijini să își atingă potențialul maxim în viață, prin politici publice și legi. Concluziile dezbaterii de luni, care a reunit numeroși reprezentați ai autorităților din domeniu, ai administrației centrale și locale, ai societății civile, parlamentari, reprezintă, de acum înainte, baza unei strategii privind copiii și tinerii post-instituționalizați care va putea fi dezvoltată în cadrul unui viitor grup de lucru și care ar putea conține mai multe documente încorporate în cadrul acesteia.
„Avem undeva la 55.000 de copii în sistemul de protecție, toți aceștia, la un moment dat, vor împlini vârsta de 18 ani și vor trebui să facă față provocărilor vieții reale. Dacă facem o analiză a documentelor care fac referire la un astfel de grup vulnerabil, vedem că ultima strategie care viza tinerii post instituționalizați a fost elaborată undeva în 2006 – 2008. Au trecut 12 ani de atunci și cred că la 12 ani de la prima strategie care viza tinerii post instituționalizați putem să facem o analiză asupra a ceea a funcționat și mai ales asupra a ceea nu funcționează în continuare. (…) Vom reluata toate concluziile pe care pe de o parte le vom trimite reprezentanților AMR și reprezentanților Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (…). Åi ulterior sper ca împreună cu Autoritatea pentru Protecția Copilului și cu celelalte ministere să începem să construim o astfel de strategie. În 2019, în momentul în care România va prelua președinția UE cred că putem să ne mândrim că avem o strategie pentru tinerii post instituționalizați”, a declarat Gabriela Podașcă, care a arătat că unul dintre obiective este ca până în 2020 să nu mai existe niciun copil în centrele de plasament.
Deputata PSD a adăugat că nu poate accepta ca 52.000 de copii să fie lăsați neintegrați sau să ajungă victime ale traficului de copii, violenței sau delicvenței. Ea a adăugat că există în continuare cazuri de încălcare a drepturilor acestor copii în centre, care trebuie sancționate cât mai dur.
Articolul integral pe https://bit.ly/2qWIGPV