Vremea va fi mult mai caldă săptămâna aceasta în cea mai mare parte a țării, temperaturile urmând să atingă valori de până la 30 de grade Celsius, mai ridicate cu 8-10 grade decât ar fi normal pentru această perioadă, dar nu vor lipsi nici aversele și descărcările electrice, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Teodora Cumpănașu, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). „Vor fi temperaturi ridicate în continuare în majoritatea zilelor și în cea mai mare parte a țării. Cele mai mari valori, care vor merge până în jurul a 30 de grade Celsius, le așteptăm în Oltenia și Muntenia marți după-amiaza, cel mai posibil joi și vineri. Ziua de marți, cu excepția Olteniei și a Munteniei, va aduce înnorări destul de accentuate, averse, tunete, fulgere, posibil grindină și cantități de apă însemnate în majoritatea zonelor. Nu excludem astfel de fenomene nici pentru sudul țării, însă pe spații mai restrânse, și care vor apărea doar în orele serii”, a precizat Cumpănașu.
Meteorologul ANM a subliniat că și în București se vor semnala averse și descărcări electrice, cel mai probabil marți seara, după o perioadă cu temperaturi mult mai ridicate decât cele normale ale lunii aprilie. „Așa cum se va întâmpla și pentru zona Capitalei, luni seara, dar cu probabilitate mai mare marți seara, vor fi averse și descărcări electrice după niște temperaturi mult, mult mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an. 27 de grade ar fi cea mai scăzută maximă a acestei săptămâni, iar 29 – 30 de grade, cele mai ridicate valori pe care le așteptăm atât marți după- amiaza cât și joi și vineri, cel mai probabil. În București vor fi 27 de grade Celsius luni și miercuri, dar între 28 și 30 de grade marți, joi, vineri și sâmbătă. În Capitală, în aceste zile sunt cu circa 10 grade peste normă, iar în restul țării cu 8 -10 grade, în medie. Ele sunt de fapt temperaturi de iulie”, a spus specialistul ANM.
Potrivit sursei citate, sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai vor fi caracterizate de un regim termic peste normal cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius și ploi de scurtă durată în toată țara. „Tendința pentru sfârșitul săptămânii și începutul săptămânii următoare ar fi aceea de un regim termic peste normal, putem să spune o vreme caldă, ceea ce înseamnă valori ce merg în jurul sau chiar peste 25 de grade, cu probabilitate destul de mare să se semnaleze ploi de scurtă durată mai peste tot în țară”, a adăugat Cumpănașu.
Specialistul ANM susține că temperaturi de 30 de grade Celsius au mai fost înregistrate în luna aprilie, în ultimele decenii, chiar și în aprilie 2016 și doar către sfârșitul lunii ci chiar în primele zile ale lui aprilie, maxima absolută a acestei luni fiind de peste 35 de grade Celsius. „Ce este deosebit acum? Este o masă de aer cald care persistă în cea mai mare parte a Europei, chiar și în țări precum Belgia, Olanda, Germania sau Polonia, unde în aceste zile s-au înregistrat recorduri de temperatură. Au fost temperaturi de 28 – 29 de grade, în Franța de 30 și peste 30 de grade, în Italia de asemenea. Este o masă de aer de proveniență nord-africană care în structura atmosferică dominată de un câmp de presiune ridicată s-a menținut și se va menține și în zilele următoare”, a explicat Teodora Cumpănașu.
Întrebată dacă ar trebui să ne obișnuim în anii următori cu astfel de temperaturi în aprilie, meteorologul ANM a răspuns: „Deja în comunitatea meteorologică internațională a apărut această temere, pentru că era mai puțin de așteptat ca în luna aprilie să fie un val de căldură atât de persistent și pe o suprafață atât de mare a Europei și semnalele nu sunt încurajatoare pentru vara care urmează”. Datele statistice arată că maxima absolută pentru luna aprilie s-a înregistrat în 1985 la Bechet, respectiv 35,5 grade Celsius, iar la Alexandria au fost 34,9 grade în anul 1934. Tot în 1985, maximele termice au depășit 34 de grade la Calafat și Drobeta Turnu Severin.