Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Cercul Pedagogic al profesorilor de limba și literatura română din Vrancea s-a desfășurat la București


    Vineri, 20 aprilie, Cercul Pedagogic al profesorilor de limba și literatura română din Vrancea, s-a desfășurat la București, la Teatrul Național „I.L. Caragiale”. Cele două arte, literatura și teatrul, s-au îngemănat, sub semnul transdisciplinarității, în cadrul unui proiect care a răspuns așteptărilor cadrelor didactice participante. Cei 150 de profesori au fost întâmpinați de d-na director artistic, distinsa actriță Ilinca Tomoroveanu, care a le-a vorbit despre rolul teatrului contemporan și despre deschiderea Naționalului către repertoriul dramatic internațional și spre experimente teatrale inedite. În continuare, profesorii de limba și literatura română au fost invitați de către d-nul Ionuț Mihai Corpaci, directorul pe probleme de comunicare, să viziteze toate sălile TNB-ului, culisele și atelierele de creație, ajungându-se până la terasa deschisă de la ultimul etaj, unde panorama s-a dovedit de neuitat. Toate explicațiile primite au demonstrat că, dincolo de textul dramatic predat la clasă, se ascunde o lume fascinantă, fără de care nu s-ar putea crea emoția autentică.
    Activitatea s-a încheiat cu vizionarea unei piese de teatru. D-na Adriana Popescu, director de strategie, a propus cadrelor didactice de limba și literatura română din Vrancea o piesă jucată cu mare succes pe scenele londoneze, „Cursa de șoareci” de Agatha Christie. Gazdele pregătiseră profesorilor de limba și literatura română o surpriză plăcută, deoarece fiecare dintre ei a primit, în dar, două cărți: Drama istorică națională de Ionuț Niculescu și Ștefan cel Mare, personajul arhetipal și devenirile dramatice de Aureliu Goci. La rândul lor, colegii au surprins-o pe d-na profesoară Marilena Găucan, de la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu din Focșani, aplaudând-o la scenă deschisă, în Sala Mare a Teatrului Național, pentru că a ales să-și petreacă ziua de naștere la București, făcând parte din acest proiect ambițios.
    Activitățile propuse în cadrul Cercului Pedagogic al profesorilor de limba și literatura română din Vrancea au demonstrat, încă o dată, așa cum afirmase Frederico Garcia Lorca, că Teatrul este poezia ce se desprinde din cărți și devine omenească. Participanții la acest proiect au făcut posibilă transfigurarea poeziei și i-au dat împreună un alt contur, mai aproape de realitatea pe care o trăim.

Prof. Teodora Bentz

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?