Regiuni importante din Marea Barieră de Corali au fost ”fierte” până la distrugere (studiu)

0
687


Regiuni importante ale Marii Bariere de Corali din Australia, o bijuterie inclusă în patrimoniul mondial al umanității, au fost, literalmente, fierte până la distrugere în urma valurilor de căldură, conform unui nou studiu științific, citat joi de agențiile DPA și AFP. Peste o mie de kilometri din zona cea mai nordică a Barierei de Corali cu o lungime de 2.300 de kilometri de pe coasta nord-estică a Australiei au fost distruse din cauza episoadelor de încălzire a apelor, în anul 2016 și 2017, au descoperit cercetătorii australieni. ”Ei nu au murit încet, de foame, ci au murit direct ca urmare a stresului provocat de căldură. S-au fiert din cauză că temperaturile au fost extreme”, a declarat profesor Terry Hughes, director al Centrului ARC pentru studii ale recifurilor de corali din cadrul Universității James din Townsville.
Înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1981, Marea Barieră de Corali se întinde pe aproximativ 348.000 de kilometri pătrați de-a lungul coastei australiene și reprezintă cel mai mare ansamblu coralifer din lume. Hughes și colegii săi au analizat întregul recif pe baza observațiilor efectuate din aer dar și din apă, realizate în 63 de zone de-a lungul celor 2.300 de kilometri ai Marii Bariere de Corali, și au combinat datele cu cele obținute în urma monitorizări satelitare. Studiul a fost publicat joi în jurnalul Nature.
Temperatura apelor de-a lungul recifului a crescut cu 1 grad Celsius peste medie, situație cauzată de o combinație între schimbările climatice și fenomenul climatic ciclic El Nino. „Am avut patru episoade de albire (1998, 2002, 2016 și 2017) în Marea Barieră, cu o creștere generală a temperaturii de 1 grad Celsius”, a spus Hugues. „Dacă vom continua astfel cu emisiile noastre ca și cum nu s-ar întâmpla nimic, nu cred că Bariera va supraviețui”, a explicat Hughes. ”În urma albirii din cauza unui val de căldură, coralii fie supraviețuiesc și își recapătă culoarea, treptat, pe măsură ce temperatura scade, fie mor. În medie, în perioada de nouă luni, între martie și noiembrie 2016, am pierdut 30% dintre coralii din Marea Barieră”, a adăugat specialistul.
Încălzirea apelor a ucis aproape jumătate dintre coralii din apele de mică adâncime din cele două treimi nordice ale Marii Bariere de Corali ca urmare a procesului continuu de albire din ultimii doi ani. Fenomenul de albire se produce atunci când coralii, deranjați de creșterea temperaturii, expulzează algele microscopice cu care trăiesc în simbioză, denumite zooxante. Acestea furnizează coralilor hrana de care au nevoie, dar și culoarea scheletului din calcar. Dacă zooxantele nu revin în țesutul coralian, coralul moare.

Continuarea pe https://bit.ly/2J9ht44

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here