O echipă de cercetători a reușit să identifice 124 de gene ce contribuie la determinarea culorii părului, o descoperire care poate ajuta la înțelegerea afecțiunilor legate de pigmentație, potrivit unui studiu publicat la 16 aprilie de revista Nature și citat de EFE. Descoperirea, realizată de experți de la King’s College din Londra și Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, va ajuta la îmbunătățirea înțelegerii unor afecțiuni ale pielii sau a unor tipuri de cancer, precum cel ovarian sau de prostată, fiind totodată relevantă și pentru medicii legiști.
Studii anterioare au determinat că un procent ridicat de variație a culorii părului este determinat de factorii ereditari, fiind identificate în acest sens peste zece gene. Însă noul studiu merge mai departe, reușind să localizeze gene necunoscute până acum, după analizele ADN a circa 300.000 de persoane cu descendență europeană, coroborate cu informații aduse de acestea privind culoarea părului lor. Comparând aporturile lor cu informația genetică, echipa de cercetători a putut identificat 124 de gene implicate în dezvoltarea culorii părului, despre care nu se știa până acum că au vreo influență asupra pigmentației. „Acest studiu va avea un impact asupra mai multor arii ale biologiei și medicinei. Fiind cel mai amplu în domeniu, acest studiu genetic va îmbunătăți înțelegerea unor boli ca melanomul, o formă agresivă a cancerului de piele”, a declarat cercetătorul Tim Spector, lider al grupului de experți de la King’s College din Londra.
Genele care afectează culoarea părului se manifestă și în alte tipuri de cancer, notează cercetătorii. Potrivit lui Spector, studiul va ajuta și la înțelegerea diversității umane „arătând cum genele implicate în pigmentare se adaptează subtil mediului extern și inclusiv la interacțiunile sociale de-a lungul evoluției noastre”.