Organizația neguvernamentală independentă Code for Romania anunță lansarea aplicației web redirectioneaza.ro, ce vine în sprijinul ONG-urilor care colectează formularele 230 de redirecționare a impozitului pe venit de la susținătorii lor. „Încurajăm implicarea civică, de aceea îndemnăm oamenii să devină supereroi civici. Dacă ei nu pot redirecționa impozitul sau vor să dea o mână de ajutor în plus, pot descărca formularul precompletat de pe pagina ONG-ului pe care vor să îl susțină, îl printează în mai multe exemplare și îl transmit colegilor, prietenilor și familiei și îi încurajează să redirecționeze”, se arată într-un comunicat transmis marți.
Realizatorii aplicației precizează că „pe redirecționează.ro orice ONG are posibilitatea de a-și crea un cont în platformă și de a folosi pagina sa dedicată pentru a încuraja oamenii să redirecționeze acest impozit, în cel mai simplu mod permis de legislația în vigoare”. Acest instrument a fost dezvoltat și este disponibil în mod gratuit grație muncii unei echipe de voluntari Code for Romania, precizează sursa citată.
Redirecționează.ro conține informații despre o varietate de ONG-uri care pot fi susținute prin simpla redirecționare a 2% din impozit. ‘Prin digitalizarea formularului #230 eliminăm nevoia unui contact direct dintre organizații și susținători, economisind timp și resurse cheltuite pe acțiuni publice în mediul offline’, se arată în comunicat. Potrivit ONG-ului, majoritatea persoanelor care au posibilitatea de a redirecționa 2% din impozitul pe venit nu o fac din cauza procesului greoi și a lipsei informațiilor centralizate cu privire la ONG-urile pe care le-ar putea susține. „Mai mult, și ONG-urile se confruntă cu dificultatea de a transmite mesajul legat de redirecționare către audiențe foarte largi, într-un mod simplu, fără consum de resurse suplimentare”, spune sursa citată.
Potrivit realizatorilor aplicației, cei care doresc să susțină un ONG o pot face în câțiva pași: intră pe redirecționează.ro; citesc și aleg către ce ONG vor să redirecționeze 2% din impozit; completează formularul de pe pagina unui ONG; descarcă fișierul PDF și îl printează; adaugă CNP-ul, semnează formularul. Formularul poate fi trimis fie prin poștă, cu scrisoare recomandată, către unitatea ANAF de care aparține doritorul, fie prin curier sau poștă la adresa ONG-ului și se ocupă ei de depunerea lui.