Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va analiza, la rectificare, oportunitatea demarării licitațiilor 5G și a vânzării apei grele din rezervele statului, pentru care speră să încaseze 2,3 miliarde lei și astfel să se încadreze în deficitul de 3%. ‘Conform corespondenței cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și a celei cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la elaborarea Legii bugetului de stat nr. 2/2018, au fost incluse venituri bugetare în valoare de 2,3 miliarde lei din încheierea licitației privind benzile de frecvență 5G și vânzarea de apă grea din rezerva statului’, au declarat reprezentanții MFP.
Ei susțin că la momentul elaborării primei rectificări bugetare vor fi analizate trendul și nivelul veniturilor și cheltuielilor bugetare, precum și progresele înregistrate pentru realizarea acestor două măsuri. ‘În urma analizelor se va stabili oportunitatea menținerii estimărilor privind aceste măsuri sau dacă vor fi identificate alte măsuri fiscal-bugetare astfel încât deficitul bugetar să nu depășească 3% din PIB. Reiterăm faptul că Ministerul Finanțelor Publice își menține angajamentul de încadrare a deficitului bugetar în ținta asumată de 3%’, menționează sursa citată.
Președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, a declarat, recent, într-un interviu acordat AGERPRES, că își dorește o strategie pentru 5G. ‘Îmi doresc foarte mult și nu renunț la următorul lucru: de a avea o Strategie Națională pentru 5G. Asta nu ține doar de ce vedem noi scurt, Strategia ANCOM. Strategia ANCOM va exista obligatoriu pentru vânzarea acelor frecvențe. Sigur că trebuie să găsim momentul potrivit, piața să fie pregătită, astfel încât statul român să câștige cât mai mult din vânzarea acelor licențe. Având în vedere că 5G înseamnă mult mai mult decât acest lucru și va „lovi” și alte domenii, precum agricultură, transporturi, servicii, tot ce ține de bănci, sănătate, cultură, sport, e normal să avem o strategie națională. Strategia națională pentru 5G cred că este absolut necesară și nu inventăm noi apa caldă. Sunt state mai bine așezate care deja au așa ceva și vă dau două exemple – Israel și Marea Britanie. Am face bine să facem lucru acesta și să știți că o să-l facem cu Guvernul, dar nu numai. Cred că aici e necesar să avem discuții cu operatorii, cu piața. Trebuie să existe un efort comun în a așeza lucrurile așa cum trebuie’, a spus Grindeanu.
Continuarea pe https://bit.ly/2JUIA4f