Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Cartierul Sud, prima zonă în care cablurile de comunicații vor fi coborâte în subteran


Rețelele de cabluri de pe stâlpii de iluminat din cartierul Sud vor trebui coborâte în subteran până la sfârșitul acestui an, a fost una dintre concluziile dezbaterii publice organizare ieri, la Primăria Focșani. Amendamentul la proiectele de hotărâre aflate în dezbatere publică a fost stabilit împreună cu furnizorii de comunicații prezenți în sală, iar decizia finală urmează să fie luată la ședința ordinară a Consiliului Local care va avea loc mâine. La dezbaterea publică au fost discutate cele două proiecte care vizează coborârea în subteran a rețelelor de cabluri din municipiu, respectiv cel referitor la amplasarea pe domeniul public/ privat al Municipiului Focșani a rețelelor tehnico-edilitare, rețelelor de comunicații electronice, transmisii de date și imagini și a echipamentelor tehnice aferente și proiectul privind condițiile de exercitare a dreptului de acces al furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice pe proprietatea publică și privată a Municipiului Focșani.
Primarul Cristi Misăilă a arătat că discuțiile cu furnizorii de comunicații au avut loc începând cu anul 2016. Ultima întâlnire a fost în luna martie a acestui an, când a fost stabilită forma finală a proiectelor de hotărâre. Proiectele au fost discutate cu reprezentanții furnizorilor de servicii din domeniul electricitate, apă, gaz, telefonie, termoficare, comunicații electronice, transmisii de date și imagini. „Am inițiat aceste proiecte întrucât dorim ca întreaga rețea de cabluri din Municipiul Focșani să poată fi coborâtă în subteran și să dăm astfel orașului nostru o nouă imagine, mai curată și mai aerisită”, a spus Cristi Misăilă. De altfel, chiar firmele de comunicații sunt interesate ca proiectele de hotărâre să fie adoptate cât mai repede, astfel încât să aibă un cadru legal care să le permită fundamentarea unor bugete de investiții pentru perioada următoare. Ori, fără aceste reguli, nicio firmă nu știe la ce alte reguli să se aștepte din partea municipalității. „Vrem să avem un cadru clar, să știm ce avem de făcut”, a spus unul dintre reprezentanții RCS-RDS.
În cursul discuțiilor de ieri s-au desprins două amendamente față de forma inițială a proiectelor. În primul rând, reprezentanții furnizorilor de comunicații au solicitat prelungirea unor termene stabilite pentru introducerea cablurilor în subteran. Aceștia au arătat că, ținând cont de experiența anilor anteriori, cu proceduri de contestații, există riscul ca unele proiecte de reabilitare a infrastructurii să se prelungească pe o perioadă mai lungă decât se estimase inițial. Ori, în aceste condiții, nici furnizorii de comunicații nu vor avea timpul necesar să realizeze canalizația și să introducă în subteran cablurile.
În acest context s-a propus ca tariful preferențial de 0,1 lei/ml/an în primii cinci ani de contract să fie aplicat dacă lucrările sunt efectuate în termen de 36 luni de la data intrării în vigoare a noii hotărâri. Tariful se va indexa anual cu rata inflației și nu este purtător de TVA. De asemenea, s-a propus ca termenul pentru coborârea tuturor cablurilor de comunicații de pe stâlpii de iluminat public să fie de maxim cinci ani de zile.

Canalizația din Sud a costat 1,2 milioane lei

Reprezentanții firmelor de comunicații au arătat că aceste investiții presupun cheltuieli foarte mari și un volum de muncă foarte mare, care trebuie realizate într-un interval scurt de timp. În plus, din cauza restricțiilor tehnice, canalele pentru aceste rețele nu pot fi realizate simultan cu lucrările la rețelele de apă și termoficare, care vor fi demarate în perioada următoare în municipiu. Referitor la costuri, cei de la RDS, care au realizat cu UPC o rețea în cartierul Sud, au arătat că este vorba de sume foarte mari. Aceștia au arătat că investiția din Sud i-a costat circa 1,2 milioane lei, costurile fiind de 12.000 lei pentru o sută de metri liniari.
În această situație s-a propus ca municipalitatea să prevadă în noile proiecte de reabilitare a străzilor realizarea acestor canalizații, urmând ca firmele să achite tarifele stabilite prin hotărârea Consiliului Local. De altfel, prin proiectele de hotărâre s-a stabilit  prețul datorat de aceștia pentru exercitarea dreptului de acces asupra terenului ocupat prin instalarea, existența și funcționarea elementelor de comunicații electronice. Astfel, tariful va fi de 0,80 lei/ metru liniar/ an pentru furnizorii autorizați care realizează aceste rețele și de 1,20 lei/ ml/ an pentru furnizorii de rețele autorizați care folosesc tuburile aflate în proprietatea municipiului Focșani, în cazul celor existente. De asemenea, s-a stabilit ca prețul pe camereta construită sau închiriată să fie de 1 leu/ metru pătrat/ an. Pentru terenul situat în extravilanul municipiului Focșani s-a stabilit un tarif de 0,20 lei/ ml./ an pentru furnizorii autorizați care realizează aceste rețele și 0,50 lei/ mp/ an prețul pe cameretă construită/ închiriată. Conform proiectului de hotărâre, „cu șase luni înainte de expirarea contractului, părțile vor conveni asupra modului de transmitere/ preluare a tuburilor instalate pe domeniul public/ privat al Municipiului Focșani”.

Termen pentru identificarea cablurilor inactive

Una dintre discuțiile aprinse a vizat eliminarea de pe stâlpii de iluminat public a cablurilor inactive. Adică acele cabluri care nu mai au niciun proprietar, fiind montate de firme care au dispărut de ani de zile sau care nu mai sunt folosite deoarece s-a trecut la o nouă tehnologie. Consilierul local Emanuel Gongu a propus să fie acordat un termen de șase luni pentru identificare cablurilor, la intersecții, urmând să se stabilească ce se întâmplă cu cele care sunt inactive și nu sunt revendicate de nicio firmă de comunicații. În cele din urmă s-a ajuns la o soluție de compromis și, deoarece în cartierul Sud a fost realizată o rețea de canalizație pentru aceste cabluri, va fi aplicat un termen pentru coborârea în subteran a cablurilor în această zonă.
Primarul Cristi Misăilă a cerut ca această soluție să fie aplicată pe străzile din Sud realibilitate prin PIDU, unde există canalizație care poate fi utilizată de furnizorii de comunicații. Termenul pentru coborârea cablurilor de pe stâlpii de iluminat public a fost stabilit la 31 decembrie 2018.

Rețelele noi de comunicații vor fi doar subterane
 
Proiectele de hotărâre inițiate de primarul Focșaniului prevăd ca furnizorii de servicii să introducă în subteran rețelele de cabluri concomitent cu lucrările de reabilitare sau de modernizare a străzilor din municipiu derulate de autoritatea publică. În cazul străzilor unde nu se derulează asemenea lucrări, s-a propus un termen de 60 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii pentru introducerea în subteran a rețelelor. Ulterior, în termen de 6 luni, „rețelele de comunicații electronice neamplasate în canalizații subterane vor fi desființate de către deținătorii acestora sau de către serviciile de specialitate ale autorității publice locale, pe cheltuiala posesorului rețelei”. În cazul străzilor care au fost modernizate de Primărie, furnizorii pot efectua lucrări pentru introducerea în subteran a rețelelor doar cu acordul constructorului care asigură garanția.
Proiectul de hotărâre prevede că, „în situația în care un operator realizează o investiție cu privire la introducerea în subteran a rețelei, pe un segment de drum sau stradă, este obligatoriu ca toți ceilalți operatori să coboare în subteran celelalte rețele, concomitent cu lucrările desfășurate de investitor”. „Toate rețelele de comunicații se vor realiza în canalizații subterane amplasate în zona spațiilor verzi și a trotuarelor… În situația în care se impune subtraversarea străzilor, canalizația subterană se va realiza prin foraj orizontal dirijat, iar în cazul în care condițiile tehnice nu permit, se va face cu săpătură deschisă, cu justificarea întemeiată a soluțiilor adoptate de către proiectantul lucrării. În situația traversării se va instala tub de protecție… Pentru echipamentele care, prin acte normative nu pot fi amplasate în subteran, vor fi întocmite studii de urbanism ce vor fi avizate de serviciul de specialitate din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municiului Focșani și aprobate în Consiliul Local al Municipiului Focșani… Amplasarea rețelelor pe terenurile ce aparțin domeniului public/ privat al unității administrativ teritoriale se va face în baza unui contract de exercitare a dreptului de acces încheiat cu titularii dreptului de proprietate/ administrare”, se arată în proiectul de act normativ.

Contract pentru accesul la rețelele din subteran

 
Contractul de exercitare a dreptului de acces va fi realizat după modelul contractului – cadru stabilit de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Va fi încheiat pentru o perioadă de 20 ani, cu posibilitate de prelungire, și va cuprinde câteva clauze obligatorii. Contractul va prevedea zonele în care este permis accesul, metodele de lucru ce urmează a fi utilizate și condițiile efective, inclusiv termenul în care titularul dreptului de acces poate realiza lucrări de construire, instalare, întreținere, înlocuire sau mutare a rețelelor de comunicații electronice ori a elementelor de infrastructură fizică, inclusiv lucrări de reparații cu caracter de urgență. Vor fi prevăzute condițiile în care proprietarul sau deținătorul imobilului poate efectua lucrări ce ar afecta accesul la rețelele de comunicații electronice ori la elementele de infrastructură fizică necesare susținerii acestora sau buna lor întreținere ori care ar necesita mutarea lor.
De asemenea, contractul va conține modalitățile și termenele de informare între părți cu privire la realizarea unor lucrări pe imobilul proprietate publică sau privată pe care se exercită dreptul de acces, precum și condițiile, inclusiv termenul, în care titularul dreptului de acces va readuce în starea inițială proprietatea afectată de realizarea lucrărilor de acces pe proprietăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?