Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Brașov: Primii patru zimbri din Rezervaţia de la Vama Buzăului vor fi eliberaţi în mediul natural în mai


Patru zimbri din Rezervația de la Vama Buzăului vor fi eliberați în mediul natural în localitatea Armeniș din județul Caraș-Severin, în luna mai, în cadrul unui proiect al WWF, a declarat marți, pentru AGERPRES, președintele Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, Mihai Pascu. ”Intenția noastră este de a ne ralia proiectului WWF de eliberare a zimbrilor în mediul natural, în zona județului Caraș-Severin.Vom transfera un număr de patru exemplare, cel mai probabil în luna mai. Acest lucru depinde de echipa care vine de la Caraș-Severin, formată din medic veterinar, persoana care tranchilizează zimbrii, mijlocul de transport cu care vor fi transportați. Încet, încet ne dorim să eliberăm și alte exemplare în mediul natural, dar Rezervația de la Vama Buzăului nu se va desființa, numărul animalelor care rămân aici va fi mai mic. După ce se termină proiectul cu județul Caraș-Severin, următorul pas este să obținem fonduri pentru a replica acest proiect în Masivul Ciucaș, pentru că, de fapt, asta a fost intenția de la început”, a explicat sursa citată.
Administratorul Rezervației ”Valea Zimbrilor” de la Vama Buzăului, Tiberiu Roth, a precizat pentru AGERPRES că numărul zimbrilor aflați aici este 26, 13 masculi și 13 femele. În județul Caraș Severin vor ajunge doi masculi și două femele. ”Din păcate trebuie să vă spun că 10 exemplare de zimbri au murit, două de bătrânețe, iar opt exemplare în urma luptelor dintre masculul dominant și ceilalți masculi. Acum lucrăm la un gard despărțitor, în care să fie transferat masculul dominat și o parte dintre femele. Extinderea Rezervației pe o suprafață de 80 de ha nu este posibilă deocamdată din lipsa fondurilor. Eliberarea zimbrilor în mediul natural este o soluția cea mai bună, dar acest lucru se poate face treptat și este pe termen lung”, a spus administratorul Rezervației ”Valea Zimbrilor”.
Rezervația ”Valea Zimbrilor” este administrată în prezent de o asociație din care face parte localitatea Vama Buzăului – care deține și președinția având în vedere că terenul este acordat de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Vama Buzăului – comuna Prejmer și Agenția de Dezvoltare Durabilă (ADDB) a județului Brașov. Rezervația se întinde în prezent pe o suprafață de 11 ha. Primăria Prejmer a donat în urmă cu câțiva ani o suprafață de 80 de ha pentru extinderea Rezervației, unde ar urma să fie o zonă de semi-libertate, înainte de libertatea deplină a zimbrilor. Lipsa fondurilor necesare amenajării acestei suprafețe fac ca Rezervația să rămână la suprafața inițială, din 2008, atunci când s-a înființat. La început au fost 10 exemplare aduse din străinătate sub formă de donație. Treptat numărul lor a ajuns la 36.

Întregul articol pe https://bit.ly/2HJM08U

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?