Înșelătorie prin intermediul telefonului mobil. Focșăneni sunați din Maroc la suprataxă

0
5649


    Un nou tip de înșelătorie realizată cu ajutorul telefoanelor mobile este întâlnită tot mai des în ultimele zile. Este vorba de apeluri scurte, la care destinatarul nu apucă să răspundă, însă, din curiozitate, sună înapoi. Din păcate, însă, la capătul celălalt nu se află decât niște escroci care utilizează numere cu suprataxă. Aceasta este o metodă folosită în ultimele luni. Mai multe persoane s-au plâns că au fost victimele unei înșelătorii, după ce au sunat înapoi la apeluri pierdute, sau au răspuns la apeluri din țări precum Bosnia Herțegovina, Maroc sau Albania. „Am fost sunat insistent timp de două zile de numere din Albania și Maroc, iar când am răspuns era un robot”, susține unul dintre păgubiți. Chiar ieri, mai multe persoane din municipiul Focșani au fost sunate de pe numere de telefonie mobilă din Maroc, numere care au prefixul +212
Această înșelătorie a fost precedată de una asemănătoare, care a fost folosită anul trecut, în plasa excrocilor căzând mai mulți români. 
    Mai multe persoane au fost sunate sau primesc  mesaje de pe numere de telefon din rețele înregistrate în diverse state ale lumii, cum ar fi Malaesia sau Cuba. Mecanismul înșelătoriei este următorul: pe telefonul mobil apare o înștiințare privind necesitatea apelării de urgență la numărul de la care ai fost sunat și care ți-a rămas pe ecran „apel nepreluat”, pentru primirea unor informații foarte importante. Înștiințarea poate apărea chiar fără ca telefonul să fi sunat vreodată.  Dacă e vorba de un număr care începe cu +39…, 390…, +391…., +392…, +393…, +394… (în cazul depistat de noi era numărul +393193260045), îl ștergeți imediat și nu se va întâmpla nimic. Dar dacă sunați la acel număr, veți deveni victima infractorilor. În ultimele zile circulă pe majoritatea rețelelor de telefonie mobilă un SMS în care este prezentat modul de operare al acestui tip de înșelăciune și sunt date ca exemplu și cazuri concrete. Într-unul din aceste cazuri, titularul telefonului a sunat la numărul respectiv, nu a mai avut posibilitatea să întrerupă convorbirea, costurile înregistrate pe factură depășind 2000 de euro. Și atunci, unul din colegii noștri a fost apelat în mod repetat de pe o rețea de telefonie mobilă din Cuba. Asta în condițiile în care rerspectiva persoană nu are nici rude, nici cunoștințe sau prieteni în această țară și nici nu a călătorit vreodată în Cuba.
    Polițiștii vrânceni au confirmat anul trecut noul tip de înșelătorie dar au spus că în Vrancea nu exista la acea dată nicio reclamație referitoare la persoane înșelate prin această metodă. Acest nou tip de înșelăciune vine după altele cu ajutorul cărora diverse persoane au fost lăsate fără sume importante de bani. Una dintre cele mai cunoscute înșelăciuni este cea cu apelul accidentului, în care un „membru” al familiei cerea urgent ajutor financiar ca urmare a unui accident în care ar fi fost implicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here