Extratereștrii există, dar nu-i putem găsi. Poate nu știm să-i căutăm

0
484


Părerea aproape unanimă a oamenilor de știință este că nu putem fi singuri în Univers. Altfel spus este o improbabilitate matematică ca într-un Univers atât de vast, în care se află, conform estimărilor, între 100 și 200 de miliarde de galaxii, fiecare cu câte aproximativ 250 de miliarde de stele (+/- 150 de miliarde de stele), pe orbitele cărora se află mii de miliarde de planete, să nu mai existe viață inteligentă, cu excepția celei de pe Pământ. Atunci de ce nu-l găsim pe E.T.? Poate pentru că nu știm să-l căutăm și poate că ar trebui să apelăm și la psihologi pentru a ne mări șansele de a descoperi alte civilizații extraterestre, conform unui material publicat duminică de Live Science.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Cadiz, Spania, a combinat un experiment clasic folosit în psihologie cu căutarea inteligențelor extraterestre și a ajuns la concluzia că majoritatea oamenilor care sunt chemați să caute semne ale unor structuri artificiale într-un peisaj extraterestru tind să nu observe că în imagine a fost strecurată silueta unei făpturi familiare, care ar fi trebuit, prin contrast, să iasă în evidență – cea a unei gorile.
Rezultatele acestui studiu, raportate în ultimul număr al revistei Acta Astronautica, dezvăluie limitele metodologiei folosite de știința actuală în căutarea inteligențelor extraterestre (ETI): ca oameni, suntem indisolubil legați de propriile noastre prejudecăți sau idei preconcepute și avem niște limite de atenție concrete, care ar putea să ne împiedice să recunoaștem o inteligență extraterestră, chiar de ar fi să o privim în fața ochilor. „Noi ne gândim la ETI ca la un alt fel de oameni, însă mult mai avansați tehnologic”, a comentat coordonatorul acestui studiu, Gabriel G. De la Torre, neuropsiholog la universitatea din Cadiz. „Noi încercăm să înțelegem lumea ca și când ar fi fost construită pentru a corespunde credințelor noastre subiective, cadrului nostru de înțelegere și simțurilor noastre. De fapt, ar putea fi mult diferită”.
Este probabil ca limitele imaginației umane să constrângă întregul efort de căutare a inteligențelor extraterestre, susține și Seth Shostak, astronom la Institutul SETI care folosește observații optice și pe unde radio pentru a căuta forme inteligente de viață în cosmos. „Primesc destule mesaje e-mail în care ni se reproșează că nu suntem destul de deschiși la minte. E ușor să spui asta, dar nu ne ajută cu nimic în căutările noastre”, a precizat Shostak.
În noul studiu, De la Torre și colegul său Manuel Garcia de la Universitatea din Cadiz, susțin că extratereștrii ar putea să nu comunice folosind unde radio sau optice – principalele căi prin care oamenii încearcă să-i găsească pe „micuții oameni verzi”. Extratereștrii ar putea, spre exemplu, să comunice prin intermediul materiei întunecate – misterioasa formă de materie a cărei existență este probată doar teoretic și despre care noi credem că are funcția de a asigura gravitația necesară pentru a împiedica galaxiile și stelele să se îndepărteze unele de altele în imensitatea spațiului cosmic. Această formă teoretică de materie nu poate fi observată direct pentru că nu interacționează în vreun fel cunoscut cu spectrul electromagnetic. Extratereștrii ar putea fi chiar ei făcuți din materie întunecată și atunci nu am ști să-i recunoaștem nici dacă ar umbla printre noi, conform celor doi cercetători.

Continuarea pe https://bit.ly/2H4m2Qw

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here