Aproape 100 de purcei Bazna și Mangaliţa, distribuiţi prin programul guvernamental

0
418


Aproape 100 de purcei de Bazna și Mangalița au fost livrați până în prezent crescătorilor de animale în cadrul programului guvernamental de susținere a creșterii celor două rase autohtone, lansat în urmă cu peste o lună în Sibiu, a declarat, luni, în județul Alba, directorul general adjunct în cadrul Direcției Politici Agricole din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ion Roșu.
Prezent la acțiunea prin care trei crescători din Alba au primit în total 26 de purcei din rasa Bazna proveniți din gospodăriile a doi furnizori din Mihalț și Valea Lungă, oficialul din Ministerul Agriculturii a menționat că, în afară de aceștia, la nivel național au fost livrați până luni un număr de 68 de purcei Bazna și Mangalița în județele Sibiu, Hunedoara, Cluj, Ialomița și Dâmbovița. „Până în prezent, s-au livrat în cadrul programului 68 de purcei Bazna și Mangalița, în greutate de minimum 10 kilograme. Crescătorii deja și-au încasat banii, respectiv cei 2.500 de lei de purcel. (…). Cei 68 de purcei au fost distribuiți către 9 crescători. S-au distribuit și 10, s-au distribuit și 8 purcei, în funcție de numărul de porci pe care crescătorii i-au avut de livrat. În Ialomița, de exemplu, numărul de purcei a fost de 4”, a declarat Ion Roșu. El a adăugat că programul are succes, iar cererile sunt foarte mari. „Acest program este unul multianual. În momentul de față, cererea este mai mare decât oferta, dar toți crescătorii care sunt înscriși în program și care au completat dosarul vor primi purceii. E adevărat, nu în acest an, în 2019, în 2020”, a susținut Roșu.
Acesta a adăugat că este „un nou început”, după ce rasele autohtone Bazna și Mangalița „au pierdut de-a lungul timpului lupta” cu celelalte rase crescute în sistem industrial, celelalte rase convenționale.

Continuarea pe https://bit.ly/2IWL8NR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here