Brexit: O nouă campanie pentru un referendum privind acordul de ieșire din UE

0
531


O nouă campanie în favoarea unui referendum asupra acordului de ieșire din Uniunea Europeană a fost lansată duminică, inițiatorii acesteia fiind de părere că toți britanicii, nu doar parlamentarii, trebuie să aibă ultimul cuvânt, transmite AFP.
Intitulată ‘The People’s Vote’ (Votul poporului), această campanie ce regrupează membri ai Partidului Conservator, ai opoziției laburiste, Liberalilor Democrați și Verzilor, a început la Londra în prezența vedetei serialului Star Trek, Partick Stewart. Ea mai include alte șapte grupuri care se opun Brexitului provenite din organizația „Open Britain” (Pentru o Mare Britanie deschisă) ce a făcut campanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană la momentul referendumului din iunie 2016, câștigat de susținătorii Brexitului. „Brextiul nu este inevitabil”, a declarat directorul Open Britain, James McGrory. „Brexitul va afecta toată lumea din țară, motiv pentru care nu doar cei 650 de responsabili politici (parlamentarii) trebuie să decidă viitorul nostru, ci toți cei 65 de milioane de locuitori”, a adăugat el. „Este un vot pentru a ratifica acordul definitiv, care este diferit de ceea ce credeau inițial oamenii când și-au dat acordul”, a declarat deputata liberal-democrată Layla Moran. „Nu este doar pentru cei care vor să rămână (în UE). Este și pentru cei care vor să o părăsească”, a subliniat ea.
Potrivit deputatei, orice referendum ar trebui să aibă loc după luna octombrie, odată ce acordul definitiv va fi fost obținut și înainte de „Brexit Day”, la sfârșitul lui martie, dată la care țara nu va mai fi membră a UE. Ieșirea din UE rămâne un subiect exploziv în Marea Britanie, cu mai puțin de un an înainte de retragerea efectivă. Marea Britanie, care a aderat la Comunitatea Economică Europeană (CEE) în 1973, va părăsi UE la 29 martie 2019, la aproape trei ani după ce 52% din votanți s-au pronunțat în favoarea Brexitului la referendumul de la 23 iunie 2016.
În fața imposibilității de a încheia un acord privind viitoarea relație a Marii Britanii cu foștii săi parteneri înainte de această scadență, premierul Theresa May a obținut o perioadă de tranziție până la sfârșitul lui 2020. Până în prezent, Marea Britanie și-a exprimat dorința de a părăsi piața unică și uniunea vamală, păstrând însă cele mai strânse legături posibile cu UE.
În ultimele luni, sondajele indică o creștere constantă a opiniilor în favoarea rămânerii în UE, dar fără să se înregistreze o răsturnare spectaculoasă. Daily Express, cotidian extrem de favorabil Brexitului, a difuzat un sondaj ComRes realizat online, în martie, pe un eșantion de 2.019 de adulți, arătând că 35% dintre britanici sunt în favoarea unui al doilea referendum și 65% împotrivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here