Medicii trebuie să sprijine alăptarea la sân pentru că salvează vieţi (OMS, UNICEF)

0
358


Sugarii, chiar și cei născuți prematur, subponderali sau bolnăvicioși, trebuie să fie exclusiv hrăniți la sân, încă din maternitate și în mod ideal pentru doi ani, conform unei noi recomandări ce a fost dată publicității miercuri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de UNICEF, transmite Reuters.
Maternitățile, spitalele și clinicile medicale trebuie să sprijine noile mame să alăpteze imediat după naștere și să nu promoveze folosirea de lapte formulă cu excepția situațiilor în care există o motivație medicală temeinică, se mai arată în inițiativa OMS și UNICEF. „Această inițiativă se referă în special la primele zile de viață, la ce se întâmplă în maternități… Este un moment de importanță critică în care trebuie să ne asigurăm că alăptarea la sân începe în mod corespunzător, iar noile mame vor reuși să-și alăpteze copiii” și vor beneficia de consilierea necesară pentru acest lucru, a susținut într-o conferință de presă Dr. Laurence Grummer-Strawn, expert OMS.
Alăptarea la sân în mai puțin de o oră după naștere reduce riscurile ca sugarul să contacteze o infecție sau să fie malnutrit, conform OMS. Alăptarea la sân a tuturor sugarilor în primii doi ani de viață va duce, conform estimărilor OMS, la salvarea vieților a peste 820.000 de copii în fiecare an. Copiii sunt expuși unui risc mai mare de a muri de diaree sau de alte infecții atunci când sunt doar parțial alăptați la sân sau nu sunt alăptați la sân deloc. Alăptarea la sân îmbunătățește IQ-ul copiilor și performanțele lor școlare. În plus, alăptarea la sân este asociată, conform OMS, cu o mai bună calitate a vieții la maturitate. Adulții care în copilărie au fost alăptați exclusiv la sân au, conform studiilor, cariere de succes și venituri mai mari. Alăptarea la sân reduce foarte mult și riscul ca mama să se îmbolnăvească de cancer mamar.
Revenind asupra unei recomandări vechi de aproape 30 de ani, OMS le solicită tuturor profesioniștilor din domeniul medical să contribuie la creșterea ratei de alăptare exclusivă la sân în primele 6 luni de viață, care, conform estimărilor a stagnat la aproximativ 40% la nivel mondial. „Cei zece pași originali au fost gândiți pornind de la un set de standarde pentru copiii născuți sănătoși, la termen. Noi vrem să spunem că principiile cheie din spatele celor zece pași se aplică și copiilor prematuri, copiilor cu greutate mică la naștere, copiilor bolnavi”, a adăugat Grummer-Strawn.
Mama și copilul trebuie puși împreună, „piele pe piele”, imediat după naștere și nu să fie separați în saloane diferite, fapt care împiedică alăptarea, conform specialistului OMS. „Multe femei nu sunt ajutate corespunzător să înceapă cu bine alăptarea și alte femei se opresc din alăptare cu mult mai devreme decât ar trebui. Ajutarea lor pentru a reuși să alăpteze este de o importanță crucială”, a declarat și Dr. Victor M. Aguayo, șeful Programului pentru nutriție al UNICEF.
Unitățile medicale trebuie să adere la la Codul internațional din 1981 privind Comercializarea Substitutelor de Lapte Matern (International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes), conform căruia formula de lapte pentru sugari trebuie să fie disponibilă în caz de nevoie, dar nu trebuie promovată! În unitățile medicale nu trebuie distribuite mostre gratuite de lapte formulă. Piața laptelui formulă pentru sugari crește cu rapiditate, de la o valoare estimată de 44 de miliarde de dolari în 2014, până la 70 de miliarde în 2019, conform lui Grummer-Strawn. „Suntem foarte îngrijorați cu privire la această tendință, în special în zona Asiei de est unde creșterea este cea mai rapidă”, a subliniat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here