Persoanele care se culcă târziu au un risc de mortalitate mai ridicat decât cei care dorm devreme (studiu)

0
380


Persoanele care merg târziu la culcare, numite și ”păsări de noapte”, și care se trezesc cu dificultate dimineața au un risc de mortalitate mai ridicat decât cele care se culcă devreme și se trezesc cu noaptea-n cap, potrivit unui studiu publicat joi, informează AFP. Cercetarea, realizată pe un eșantion de aproape jumătate de milion de locuitori ai Marii Britanii, cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani, arată că cei care se culcă târziu au un risc de deces, indiferent de cauză, cu 10% mai ridicat decât cei care se culcă devreme, pe perioada luată în calcul, de șase ani și jumătate.
Studiile anterioare pe aceeași temă au sugerat rate mai mari de afecțiuni cardiovasculare și de patologii metabolice precum diabetul, însă această analiză este prima care explorează riscul de mortalitate, subliniază universitatea Surrey într-un comunicat. Cercetarea a fost realizată cu ajutorul unei baze de date cu informații publice și a fost publicată în revista de specialitate Chronobiology International.
Cei care au luat parte la studiu s-au autocaracterizat fie ca ”persoană matinală” (27%), ”mai mult matinală decât nocturnă” (35%), ”mai degrabă nocturnă decât matinală” (28%) sau ”o persoană nocturnă” (9%). Din totalul celor 10.500 de decese înregistrate, 2.127 au avut cauze cardio-vasculare în perioada de șase ani și jumătate luată în calcul de studiu. ”Este o problemă de sănătate publică care nu mai poate fi ignorată”, estimează Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la universitatea Surrey. Potrivit acestuia, ”păsările de noapte” ar trebui să beneficieze de o mai mare flexibilitate la slujbă pentru a putea începe și termina munca mai târziu. ”Persoanele nocturne care încearcă să trăiască într-o lume matinală pot suporta consecințe asupra sănătății”, subliniază Kristen Knutson, de la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoarea studiului.
”S-ar putea ca persoanele care se culcă târziu să aibă un ceas biologic intern care nu corespunde mediului exterior”, spune Knutson, menționând diverse comportamente dăunătoare pentru sănătate în ceea ce-i privește pe aceștia din urmă (lipsa exercițiului fizic, somnul insuficient etc). ”Păsările de noapte” au o tendință mai pronunțată de a avea probleme psihologice, de a suferi de diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii și manifestă, de asemenea, o tendință spre fumat, consum de alcool, consum de cafeină și de droguri.
Trecerea la ora de vară, care coincide cu o incidență mai mare a cazurilor de infarct, este mai dificilă pentru cei care obișnuiesc să meargă mai târziu la culcare, spun cercetătorii. Schantz sugerează că ar trebui să se ia în considerare renunțarea la trecerea la ora de vară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here