GALERIE FOTO: 150 de puieți, plantați la Dumitrești în cinstea eroilor comunei căzuți la datorie în Primul Război Mondial

0
614


    Primarul comunei Dumitrești, Petrică Dogaru, împreună cu viceprimarul Marius Bodoc, funcționari publici, cadre didactice, elevi și voluntari, au plantat miercuri și joi 150 de puieți de molid în cinstea eroilor dumitreșteni căzuți la datorie în Primul Război Mondial. În decembrie 2017, când a avut loc prima comemorare a eroilor care și-au jertfit viața pe meleagurile dumitreștene, s-a luat hotărârea ca în primăvară să se planteze acești puieți în semn de recunoștință, aducându-se astfel un omagiu eroilor comunei Dumitrești. Acest moment a venit acum, iar locul unde s-au plantat acești puieți este în imediata vecinătate a monumentului din satul Poienița, ridicat în cinstea eroilor căzuți la datorie. Monumentul are înălțimea de 8 metri și este realizat sub forma unei cruci de mari proporții, pe un soclu de piatră cu beton.
    Crucea a fost construită din beton pe un schelet metalic, sub coordonarea constructorului localnic Tudor Bulgaru. Pe frontonul principal se poate citi în partea superioară inscripția: „Celor dragi și scumpi/Recunoștință veșnică”. Pe cele patru laturi ale monumentului sunt inscripționate numele celor căzuți în Războiul de Independență și în Primul Război Mondial din Dumitrești. Monumentul a fost inaugurat în anul 1936 și, astăzi, poartă numele de Troița Eroilor, fiind monument istoric clasat Cod LMI VN-IV-m-B-06644.
    În anul 1915 au fost mobilizați 101 săteni din Chiojdeni, iar în 1916 au mai fost mobilizați încă 67 de rezerviști, astfel că numărul celor plecați pe front este de 168. Primarul comunei, Petrică Dogaru, este foarte încântat de această acțiune pe care a organizat-o, deoarece a simțit în inimile celor care au participat la plantarea acestor puieți, dragostea, respectul și grija cetățenilor pentru eroii comunei lor. Nu se aștepta la un număr așa mare de participanți, ba chiar au venit foarte multe persoane voluntare, fără să fie chemate, ceea ce a dovedit faptul că localnicii din comuna Dumitrești sunt uniți, se ajută și se respectă. Au avut sprijinul Consiliului Județean Vrancea și al inginerului Gică Duță, care a pus la dispoziție cei 150 de puieți. A fost o mobilizare în toată regula, terminând-se totul în decurs de două zile. S-a ținut cont de toate detaliile, precum împrejmuirea terenului, mocirlirea puieților așa cum au fost indicațiile silvicultorilor și bineînțeles udarea lor după plantare.
    Acum, acești puieți sunt în grija autorităților locale, care se vor preocupa ca aceștia să fie îngrijiți și udați. „Ieri și astăzi, împreună cu o echipă formată din cetățeni ai comunei Dumitrești, funcționari din cadrul primăriei, cadre didactice și elevi de la liceul din localitate, am plantat 150 de puieți de molid. Aceștia sunt plantați în punctul Poenița, în imediata vecinătate a monumentului eroilor din Primul Război Mondial și au rolul de a completa numărul de până la 168, numărul eroilor din Dumitrești căzuți la datorie în Primul Război Mondial. Acolo erau deja 18 copaci, iar noi am plantat 150 de puieți. Am fost foarte impresionat de numărul participanților la această acțiune, care a fost mult mai mare față de cât era în plan. Unii oameni au venit din proprie inițiativă, fără să fie chemați și m-a impresionat grija lor și respectul pe care îl au față de istoria comunei noastre. Este de fapt o promisiune pe care am făcut-o în luna decembrie 2017, atunci când a avut loc prima comemorare a eroilor care și-au jertfit viața pe aceste meleaguri. Astăzi acea promisiune a devenit realitate și acest omagiu este închinat celor 168 de eroi dumitreșteni căzuți la datorie pentru apărarea pământului strămoșesc. Ieri, prima dată a fost împrejmuit terenul, apoi s-au făcut gropile, am pus în fiecare groapă câte două lopeți de balast, după care pământ mărunțit. Fiecare puiet a fost mocirlit, iar elevii au pus câte o găleată cu apă la fiecare puiet plantat. Dacă nu va ploua în decurs de două săptămâni, vom veni să îi udăm noi, pentru că din acest moment sunt în îngrijirea noastră. Am avut sprijinul Consiliului Județean Vrancea, puieții au fost asigurați prin grija inginerului Gică Duță de la Ocolul Silvic Focșani și ieri, alături de noi a fost și Marius Bodoc, viceprimarul comunei noastre. Mărturisesc că rar mi-a fost dat să particip sau să organizez o acțiune care să mă impresioneze atât de mult prin omagiul adus eroilor comunei Dumitrești și am constatat o sensibilitate deosebită la toți cetățenii din comună, care au luat la cunoștință faptul că am realizat această acțiune”, a transmis primarul comunei Dumitrești, Petrică Dogaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here