Votanți trimiși în judecată pentru fraudă la vot la europarlamentarele din 2014

0
937


    Mai multe persoane, membre ale birourilor electorale din mai multe secții de votare, dar și simpli alegători au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale. Infracțiunile ar fi fost comise la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.
    Pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidentelor electorale au fost trimise în judecată două persoane din comuna Boghești. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani și o femeie de 28 de ani, ambii membri ai biroului electoral al Secției de Votare nr.108 Boghești. Anchetatorii au stabilit că cele două persoane desemnate pentru urna specială ar fi falsificat în sens material semnăturile a două persoane din listele suplimentare întocmite pentru urna specială, în condițiile în care acestea nu și-ar fi exercitat dreptul la vot la alegerile membrilor din România pentru Parlamentul European din data de 25.05.2014 pe acest gen de liste sau deloc, concomitent cu introducerea în urma specială, mobilă, în mod suplimentar a două buletine de vot față de cele efectiv votate de alegători.
    Alte trei persoane, femei, din comuna Slobozia Ciorăști, cu vârste cuprinse între 41 și 50 de ani, au fost trimise în judecătă de procurori pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot. Conform rechizitoriului, cele trei femei, la alegerile pentru Parlamentul European din data de 25.05.2014, în calitate de membri în biroul electoral al Secției de Votare nr. 280 Slobozia Ciorăști ar fi votat atât pe listele electorale permanente cât și pe listele suplimentare, semnând în ambele liste electorale, concomitent cu introducerea de către fiecare dintre acestea a două buletine de vot în urna secției.
    Tot pentru fraudă la vot va fi judecat și un bărbat de 30 de ani din Jariștea. În rechizitoriu se arată că la aceeași dată, el ar fi votat de patru ori, respectiv pe lista permanentă de la Secția de Votare nr. 193 Jariștea, dar și pe listele suplimentare de la Secțiile de Votare 84 Odobești, 86 Odobești și 13 Focșani.
    Pentru aceeași infracțiune, procurorii au dispus trimiterea în judecată și a unei femei de 64 de ani, din Mărășești. Despre ea, anchetatorii spun că ar fi votat de două ori, respectiv pe lista permanentă de la Secția de Votare nr. 73 Mărășești, dar și pe lista electorală suplimentară de la Secția de Votare nr. 17 Focșani. În aceeași situație se mai află și o femeie de 69 de ani, tot din Mărășești, cu privire la care s-a stabilit că ar fi votat tot de două ori, respectiv pe lista electorală permanentă de la Secția de Votare nr. 76 Mărășești, dar și pe lista suplimentară de la  Secția de Votare nr. 77 Mărășești.
    Ultimul inculpat din dosar este un bărbat de 69 de ani din comuna Străoane, în sarcina căruia s-a reținut tot infracțiunea de fraudă la vot, intrucât la aceeași dată ar fi votat de două ori. O dată pe lista permanentă de la Secția de Votare nr. 284 Străoane și o dată pe lista electorală suplimentară de la Sectia de Votare 257 Răcoasa.
    În dosar au fost cercetate mai multe persoane, dar față de unele dintre ele s-a dispus clasarea. Dosarul, care a ajuns acum în instanță, a fost întocmit ca urmare a unei sesizări din oficiu a IPJ Vrancea.

Facem precizarea că pe întreg parcursul urmăririi și procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here