Trei producători de pâine din Vrancea au reușit să înregistreze produsele lor în Registrul național al Produselor Tradiționale. Ultimii doi producători au reușit în acest an să obțină atestatul de produs tradițional de la Ministerul Agriculturii. Cele două produse pentru care s-a obținut atestatul sunt „Pâinea lui Cuza” de la Cîmpuri și „Pâine țărănească de Cotești”. Pâinea este realizată tradițional, frământată manual, lăsată la dospit și coaptă la cuptor cu lemne. Compoziția este simplă, doar făină, drojdie, apă și sare, fără enzime sau alte chimicale. De exemplu, în dosarul depus de producătorii „Pâinii lui Cuza” se arată că „pâinea este frământată în covată de lemn și coaptă în cuptor de cărămidă în care folosim lemne de fag ce contribuie la rumenirea ei și la gustul pâinii de pe vremea bunicii”. În cazul pâinii de la Cîmpuri, aceasta este produsă după o rețetă veche din anii 1920-1947 când pâinea în localitate era produsă de Ion Grigore, zis Cuza. De aici și denumirea actuală, „Pâinea lui Cuza”.
Pâinea țărănească de Cotești este produsă după rețetă veche, este frământată manual 60-80 de minute. Spre deosebire de pâinea de la Cîmpuri, aceasta este împletită și coaptă la cuptor în forme rotunde.
Primul producător de pâine care a obținut atestatul de produs tradițional, în 2017, este Bogdan Tuchiluș, de la Mărășești. Cei trei producători au reușit să obțină atestatele de la Ministerul Agriculturii după luni de muncă a funcționarilor Direcției Agricole. Atestarea primului produs tradițional a fost mai dificilă. Ulterior, cu lecția învățată, îndeplinirea condițiilor pentru obținerea atestatului a fost mai ușor de realizat. Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, ne-a spus că se fac eforturi pentru înregistrarea mai multor produse tradiționale, precum cașcaval afumat sau preparate din carne.