Locuitorii din satul Luncile, comuna Chiojdeni, au fost în pericol de a fi evacuați din propriile gospodării, chiar de Paște, din cauza unei alunecări de teren. Ca urmare a ploilor din luna februarie și martie, în zonă s-au produs alunecări de teren, care au dus la blocarea cursului de apă al râului Râmnicu-Sărat, ulterior formându-se o acumulare de apă în amonte. Au fost inundate mai multe terenuri agricole, iar 19 gospodării, aflate în imediata vecinătate a cursului râului, s-au aflat, de asemenea, în pericol de a fi inundate. „În urma activării unei alunecări de teren în satul Luncile, comuna Chiojdeni, cursul de apă al râului Râmnicu-Sărat a fost obturat parțial, formându-se o acumulare de apă în amonte. Astfel, s-au inundat terenuri agricole iar locuințele din apropiere pot fi puse în pericol dacă fenomenul va evolua. Situația a fost anunțată prin raport operativ de către Comitetul Local pentru Situatii de Urgență Chiojdeni în data de 07.04.2018. La fața locului s-a deplasat un echipaj de pompieri militari din cadrul Detașamentului Focșani cu o motopompă de mare capacitate pentru evacuarea apei. Situația creată este monitorizată permanent la nivelul ISU Vrancea și SGA. De asemenea, la fața locului se află și reprezentanții autorităților publice locale”, au transmis reprezentanții ISU Vrancea duminică, 8 aprilie.
La fața locului s-au deplasat atât autoritățile locale cât și cele județene. „S-a produs o alunecare de teren, aproximativ un kilometru distanță, practic pământul a luat-o la vale și a obturat albia râului Râmnicu Sărat, formându-se un lac de acumulare, care pune în pericol 19 locuințe aflate în amonte. Suntem pe teren și așteptăm să vină domnul prefect pentru a dispune măsurile de urgență care se impun”, a declarat Grigore Constantin, primarul comunei Chiojdeni. „Din albia râului Râmnicu Sărat care măsura 30 metri, în urma alunecării de teren, apa se mai scurge doar pe o porțiune de un metru. Încercăm să smulgem câțiva din salcâmii pe care i-a adus alunecarea de teren, dar este foarte greu, deoarece terenul este lutos. Situația este permanent monitorizată la fața locului. În funcție de evoluția râului Râmnicu Sărat, vom lua măsurile necesare”, a transmis de la fața locului prefectul județului Vrancea, Sorin Hornea.
„A mai fost așa ceva acum vreo sută și ceva de ani. De atunci nu s-a mai întâmplat așa ceva, e ca un semn de la Dumnezeu” a spus un localnic.
„Este o problemă care a apărut acum trei zile. O alunecare de teren, după părerea mea, destul de mare, care prin obturarea cursului de apă a făcut să crească nivelul râului în amonte. Noi monitorizăm de două zile situația din teren și acum am adus utilaje. Vrem să coborâm nivelul apei, să permitem să se usuce terenul și apoi să intervenim să facem o lucrare definitivă. În toată experiența mea, nu am mai pomenit o asemenea situație”, a declarat inginer Cătălin Canti Popescu, director S.G.A Vrancea.
Marți, 10 aprilie, situația din comuna Chiojdeni se afla în curs de remediere, după cum au transmis reprezentanții ISU Vrancea: „Situația din comuna Chiojdeni este în curs de remediere. Luni, 9 aprilie a.c., reprezentanții SGA au mobilizat utilaje specifice și au demarat lucrările în vederea decolmatării și lărgirii secțiunii de scurgere. Astfel, nivelul apei acumulate ca urmare a obturării parțiale a cursului râului Râmnicu-Sărat este în scădere. Lucrările vor continua și în cursul zilei de astăzi, (n.r. ieri) până la remedierea situației”.
Aceasta este o nouă problemă cauzată de alunecările de teren. Localitățile de pe Valea Râmniclui sunt de multă vreme afectate de acest fenomen, care a dus zilele trecute la blocarea drumului de acces către Jitia și Vintileasca, a lăsat aceste comune fără curent electric după ruperea unui stâlp electric de medie tensiune și afectează în foarte multe puncte cele două drumuri naționale, 2N și 2R, care traverseaza această vale.