Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: Învierea lui Hristos, celebrată de toţi creştinii vrânceni


Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos a adunat în bisericile din județul Vrancea zeci de mii de credincioși, care au dorit să ia „Lumină din Lumină”. La miezul nopții, preoții i-au chemat pe creștinii ortodocși să ia lumină, simbolul Învierii Domnului. „Veniți de luați lumină!”, a fost îndemnul făcut de preoți la miezul nopții de sâmbătă spre duminică. Bisericile focșănene au fost pline până la refuz de credincioși, majoritatea preoților oficiind slujba de Înviere în aer liber. Åži anul acesta, în multe din bisericile vrâncene lumina a fost adusă de la Ierusalim, de la Mormântul Sfânt. 

    Bisericile din localitățile vrâncene au fost pline până la refuz de sute de oameni care au participat la slujba Învierii, pentru a lua Lumina Sfântă. În mai multe biserici din Vrancea preoții au împărțit credincioșilor lumină adusă de la Ierusalim de la Mormântul Sfânt. În ultimii ani a devenit o tradiție ca în biserici preoții să le ofere credincioșilor lumină de la Mormântul Sfânt. Majoritatea focșănenilor au fost prezenți la slujba de Înviere și au plecat către casele lor cu Lumina Sfântă. Pentru că numărul credincioșilor care așteptau la ușa bisericilor a fost foarte mare, unii preoți au ieșit mai înainte de miezul nopții cu Lumina pentru a avea timp să o împartă la toți cei prezenți. Cea mai mare concentrație de credincioși a fost ca în fiecare an la biserica din Piața Unirii, unde peste o mie de persoane au luat lumină din lumina sfântă. La miezul nopții, preotul a ieșit din biserică și a chemat credincioșii cu îndemnul „Veniți de luați Lumină!”.
    În multe din bisericile focșănene, imediat după ce au primit lumină, credincioșii au primit și pachețele cu bucățele de pâine stropite cu vin, denumite Pască sau Paști. După ce lumânările oamenilor au fost aprinse, alaiul, avându-l în frunte pe preot, a înconjurat biserica de trei ori, cântând „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”. Apoi, preotul a intrat din nou în biserică, unde a continuat slujba de Înviere, până în jurul orei 4.00 dimineața. Credincioșii au adus la biserică, în noaptea Învierii, ouă vopsite, cozonac, pască, friptură și alte preparate de Paște, pe care preoții le-au sfințit. După slujbă, s-a dat dezlegarea la mîncărurile din carne, moment care marchează încheierea postului Paștelui, astfel că merindele sfințite au putut fi mâncate.

„Să aducem mulțumire Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că ne-a ocrotit neamul pe parcursul răstignirilor sale istorice”

    La Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani, câteva sute de oameni au participat la slujba de Înviere care a fost ținută la intrarea în lăcașul de cult aflat în construcție. După ce a oficiat prima parte a slujbei de Înviere, preotul Florentin Răuță a dat citire cuvântului pastoral adresat credincioșilor vrânceni de Înalt preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În mesajul Pastoral, vrâncenii sunt îndemnați să nu se îndepărteze de credința creștin ortodoxă care a stat și stă la baza statului român așa cum este acesta astăzi. Înalt preasfințitul Părinte Ciprian a mai arătat că praznicul Învierii Domnului din acest an, pe lângă importanța sa teologică și duhovnicească, are, pentru dreptcredinciosul popor român de pretutindeni, o semnificație aparte, deoarece sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ne îndatorează, printre altele, să medităm și la credința jertfelnică a înaintașilor noștri, întemeiată pe Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care s-a dovedit a fi mai tare decât necazurile vieții și decât însăși moartea. „Numai credința în Hristos Cel răstignit și înviat poate explica curajul și eroismul românilor care au luptat în războaiele de apărare și neatârnare a țării, în fața străinilor cotropitori. Fiind convinși că scopul luptei lor era unul just, luptătorii români din toate timpurile au crezut cu toată ființa că jertfirea vieții lor pe câmpurile de luptă nu era zadarnică; au avut certitudinea că sufletele lor vor fi rânduite de Hristos Domnul în corturile drepților, iar părinții și copiii lor, rămași acasă, își vor trăi viața pământească, în pace și libertate, pomenindu-i cu recunoștința cuvenită. De aceea, în această sfântă zi de Paști, care înseamnă învierea sufletului din moartea păcatului și biruința Vieții asupra morții, se cuvine să aducem mulțumire Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că ne-a ocrotit neamul pe parcursul răstignirilor sale istorice, l-a înviat spiritual și cultural și l-a ajutat să dăinuiască în timp, în pofida încercărilor vrăjmașilor văzuți și nevăzuți de a-l spulbera de pe scena istoriei”, se arată în cuvântul pastoral.
    Înalt preasfinția sa a arătat că cea mai mare recunoștință pe care o putem arăta, în acest an cu valoare de simbol, eroilor credinței și ai neamului românesc, precum și tuturor celor care au făurit România Mare, în urmă cu o sută de ani, constă în păstrarea unității de credință și de neam. După cum cea mai mare blasfemie față de memoria înaintașilor noștri ar putea fi sărbătorirea Centenarului Unirii de către români aflați în stare de dezbinare; un păcat cumplit de care nădăjduim să ne tămăduiască Bunul Dumnezeu. „Chiar dacă evenimentele sociale, politice și economice care se desfășoară în aceste vremuri tulburi sunt de natură să ne descumpănească uneori, să nu uităm că părinții și bunicii noștri și-au jertfit viața pentru apărarea patriei și a credinței noastre strămoșești, drept pentru care suntem datori să păstrăm nealterată moștenirea teritorială, culturală și spirituală, răscumpărată de ei cu preț de sânge, ca s-o putem transmite neștirbită copiilor și nepoților noștri. Cu aceste gânduri despre Învierea lui Hristos, izvorul credinței jertfelnice a românilor dintotdeauna, vă rog și vă îndemn să rămâneți statornici în dreapta credință strămoșească, având nădejde neclintită în pronia divină și iubire concretă față de semeni, ca expresie a iubirii de Dumnezeu. Sărbători fericite! Hristos a înviat!”, a încheiat Înalt preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Slujba de Înviere de anul viitor va fi oficiată în noua catedrală

    La rândul său, preotul Florentin Răuță i-a îndemnat pe credincioși să creadă în miracolul Învierii și să fie alături de biserica strămoșească. Mai mult, acesta a anunțat că aceasta a fost ultima slujbă de Înviere oficiată în bisericuța mică, urmând ca până anul viitor catedrala să fie sfințită. Preotul Răuță a mai spus că acest lucru nu era posibil fără sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
„Am numit în ultima vreme catedrala în care vă aflați astăzi Catedrala unității poporului vrâncean. Este cea dintâi catedrală care face legătura dintre Muntenia și Moldova, dintre Èšara Românească și Moldova. După cum se observă, lucrările la catedrală au înaintat considerabil. Se cuvine să avem la Focșani, în orașul Unirii, o catedrală pe măsura credinței și evlaviei vrâncenilor vrednici de toată credința și de toată lauda. Pentru ultima dată anul acesta săvârșim slujba Învierii în bisericuța mică, în micuțul paraclis care a avut darul duhovnicesc ca în cei 14 ani de existență să zămislească măreața catedrală pe care o vedeți astăzi. Toate aceste lucrări s-au săvârșit cu multă trudă, cu multă osteneală, cu multă jertfă și cu mare cheltuială. Pentru toate acestea suntem recunoscători profund oficialităților județene, celui dintâi gospodar al județului, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru care îndrept rugăciuni smerite în fiecare clipă a slujirii mele. Poate unii mă veți întreba de ce. Pentru că prin voința domniei sale s-a săvârșit această catedrală. Putea foarte bine să nu o facă, să nu fie receptiv la rugămintea noastră. Vreau să vă spun că de câte ori am apelat la domnia sa, dar și la celelalte oficialități centrale și locale, am avut deschidere și numai în felul acesta, peste câteva luni de zile vă veți putea închina într-o măreață catedrală”, a spus părintele Florentin Răuță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?