Pentru ca în minivacanța de Paști să fiți feriți de evenimente neplăcute, polițiștii vrânceni vă recomandă să adoptați câteva reguli pentru protecția dumneavoastră și a bunurilor dumneavoastră.
Conducătorilor de autovehicule care se pregătesc să plece la drum în această perioadă le recomandăm să țină seama de câteva sfaturi utile, după cum urmează:
-fiți vigilenți pe parcursul călătoriei, iar odată ajunși la destinație evitați ,,ofertele de nerefuzat” și furnizarea de informații personale celor pe care nu îi cunoașteți.
-nu conduceți sub influenta băuturilor alcoolice;
-folosiți centura de siguranță – vă poate salva viața în caz de accident;
-adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo, de drum și de trafic;
-circulați cu viteză redusă, mai ales în zonele aglomerate;
-folosiți luminile de întâlnire pe timp de zi, pe toate categoriile de drumuri, mai ales în condiții de vizibilitate redusă;
-păstrați o distanță corespunzătoare față de autovehiculul care vă precede;
-opriți autovehiculele doar în locurile special amenajate, pentru a nu stânjeni circulația celorlalte vehicule și a preveni apariția blocajelor;
-evitați să conduceți dacă sunteți obosit! În cazul în care veți parcurge o distanță mai mare, etapizați-vă călătoria, fiind indicat să opriți din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde și a vă reface forțele.
Pietonilor le recomandăm să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare și să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.
În cazul în care plecați de la domiciliu de Paști, indiferent de perioada în care lipsiți, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijați următoarele aspecte:
-evitați să vă anunțați plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.
-rugați un vecin de încredere să țină sub observație casa și să anunțe imediat poliția dacă observă o persoană suspectă care staționează fără motiv în fața ușii sau care încearcă să descuie ușa;
-închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei;
-încercați să creați aparența că se află cineva în locuință, prin diverse metode, cum ar fi instalarea unor dispozitive de aprindere și stingere automată a luminilor în locuință sau ridicarea frecventă a corespondenței, de către o persoană de încredere.
-obiectele de valoare mare și volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția infractorilor, deci nu le lăsați în locuință.
În noaptea de Înviere:
-evitați persoanele turbulente sau în stare de ebrietate
-nu lăsați copiii nesupravegheați și nu le permiteți să consume alcool;
-evitați afișarea cu bijuterii ori sume mari de bani și nu faceți referiri la bunurile de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră;
-alegeți drumurile intens circulate, luminate și evitați zonele în construcție, parcurile pustii și străzile lăturalnice;
-deplasați-vă în grup și nu răspundeți la provocările altor persoane;
-nu acceptați compania persoanelor necunoscute.
Dacă sunteți abordați de diferite persoane, care, vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu dați curs unor astfel de solicitări. Pentru orice infracțiune la care sunteți victimă sau martor, apelați numărul unic de urgență 112!
La cumpărăturile în magazine:
-Manifestați prudență în magazinele aglomerate, supravegheați-vă geanta și nu o plasați în coșul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu ușurință;
-Evitați să aveți asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar!
-Când este posibil, folosiți cardul pentru cumpărături și tastați codul PIN cu discreție, pentru a nu fi observat de cei din jur!
-Păstrați banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar interior, în partea din față, cât mai aproape de corp și nu în sacoșa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor;
-Dacă sunteți împins în aglomerație, verificați-vă imediat buzunarul sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteți victima unei înscenări a unui hoț;
-Când achitați diferite bunuri, scoateți doar suma necesară plății contravalorii acestora;
-Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genți, pungi de cadouri), lăsate la vedere în mașină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoți;
-Nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii, bani sau alte documente importante.
La cumpărăturile on-line:
-Nu furnizați codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate, pașaportului sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informații!
-Documentați-vă înainte de a participa la licitațiile prin internet, cu privire la obligațiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar și cu privire la obligațiile vânzătorului.
-Examinați feedback-ul vânzătorului, oferit de alți cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacționare, nu cumpărați de la el.
-Nu oferiți niciodată informațiile de pe card, dacă site-ul nu foloșeste o conexiune securizată și dacă reputația acestuia este îndoielnică.
-Verificați în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiți, pentru a observa dacă nu cumva este diferit față de site-ul original. Accesați site-ul original direct și nu prin link-uri primite prin e-mail.
-În cazul în care sunteți victima sau martorul unei infracțiuni, apelați numărul unic de urgență 112!
-Rețineți cât mai multe detalii despre autor: înfățișare, particularități, direcția în care se deplasează, numărul de înmatriculare a autoturismului folosit de acesta și comunicați toate amănuntele polițiștilor.
Polițiștii vrânceni vă doresc să petreceți Sfântele Sărbători Pascale cu liniște, speranță și gânduri bune, alături de cei dragi!
Biroul de presă al IPJ Vrancea