Primul bărbat transgender care a născut un bebeluș în Finlanda generează controverse

0
883


Un finlandez, bărbat în documentele de stare civilă, dar care s-a născut femeie, a devenit primul transgender din această țară care a dus la termen o sarcină și a născut, a anunțat miercuri presa locală, declanșând numeroase controverse, întrucât persoanele din Finlanda care vor să își schimbe sexul sunt obligate prin lege să fie sterile, informează AFP. „Bebelușul cântărea aproape 4 kilograme și măsura 53 de centimetri” la naștere, în urmă cu 15 zile, a declarat pentru Lannen Media această persoană transgender, a cărei identitate nu a fost dezvăluită.
Bărbatul, care are aproximativ 30 de ani, și-a schimbat sexul, legal, în 2015, după mai mulți ani de tratament cu testosteron. El a decis însă să anuleze operația chirurgicală de schimbare de sex, care ar fi finalizat tranziția sa fizică, înainte de a încerca să aibă un copil cu soțul său. În virtutea legii finlandeze, o persoană este obligată să dovedească faptul că este sterilă înainte de a putea în mod legal să își schimbe sexul. În practică, însă, centrele de îngrijiri medicale consideră că pacienții lor transgender sunt de facto sterili după ce au suportat tratamente îndelungate cu testosteron.
Dacă terapia cu hormoni este suspendată, persoana respectivă poate să devină din nou fertilă, așa cum s-a întâmplat în cazul acestei nașteri excepționale. „Vreau eu oare ca societatea să îmi dicteze ce pot să fac cu corpul meu și cu viața mea? Nimic nu poate să mă oprească. Sunt un om liber”, a declarat în timpul sarcinii acest bărbat transgender într-un interviu acordat celui mai mare cotidian finlandez, Helsingin Sanomat.
Finlanda este singura țară scandinavă ce impune persoanelor care vor să își schimbe sexul să fie sterile, fapt care a generat critici aprinse în ultimii ani din partea organizațiilor de apărare a drepturilor omului. Tânărul tată de familie, care locuiește în regiunea orașului Helsinki, a obținut concediu de paternitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here